Hétfőtől már a jövőnket éljük föl

Idén még korábban, már július 29-én elfogynak a Föld egy évre elegendő erőforrásai. Túl nagy lábon élünk, alig 7 hónap alatt felhasználtuk megújulni képes éves készleteinket. Ehhez már 1,75 Föld kellene, de Föld csak egy van. Mi, magyarok is túlfogyasztunk.

Bár a népesség növekedésének üteme csökkenni kezdett, fogyasztásunk viszont nőtt, mivel a világ népességének 80%-a olyan országokban él – köztük mi is –, amelyek évről évre több természeti forrást használnak el, mint amennyit a természet képes megújítani.


Az emberiség túlfogyasztása az 1970-es évek óta folyamatosan nő – akkor még december 23-ig tartottak ki a Föld egy évre elegendő erőforrásai, ám 2004-ben már szeptember 1-ére, tavaly augusztus 1-ére, míg idén már július 29-ére kimerítettük az éves keretet – tette közzé a Global Footprint Network.

A fejlett világban, így Európában még rosszabb a helyzet: ha mindenki úgy élne, mint az unió országai, már május 10-ére elfogynának az éves készletek. Magyarország sem kivétel, mi is többet fogyasztottunk a tavalyinál, idén 6 nappal előbb értük el a túlfogyasztás napját – ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, csak június 14-ig tartanának ki az éves erőforrások, és ehhez már 2,2 Föld kellene. Pedig kevesebben vagyunk.

Annak ellenére nőtt a fogyasztásunk, hogy tovább fogy a hazai népesség, a KSH szerint a természetes fogyás mértéke 4,6%-kal volt több 2019 első félévében, mint egy évvel korábban.

Ideje változtatni – Föld csak egy van

Az adatokból úgy tűnik, hogy a fogyasztói társadalom növekedési igénye végtelen, miközben Földünk véges. Az emberiségnek jelenleg 1,75 Földre lenne szüksége ahhoz, hogy ne menjen menthetetlenül csődbe. Föld csak egy van.

Vészesen túlfogyasztunk, míg a világ népessége 1970 óta a kétszeresére nőtt, a növekvő jólét anyagigénye több mint a háromszorosára. Túlfogyasztásunk fűti a légkört, és ennek hatása már nálunk is érzékelhető. Még van némi időnk a változtatásra, fogyasztásunk csökkentésére kormányzati, termelői és egyéni szinten egyaránt. A fiatalság már lépett, jobb klímavédelmet és változást követel. Változtassunk, válasszunk heti kihívást.

Forrás: FNA/EOD2019

Kapcsolódó cikkek

Túlléptük a világátlagot – túlfogyasztásban

Az EU már felélte forrásait

Feléljük a Föld forrásait – vészesen túlfogyasztunk

A forrónál is van forróbb: a következő öt év

2018 rekordmelege emelte az árakat Magyarországon

12 évünk maradt – 405 hónapja töretlenül melegszünk

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Lábnyommérők