Túlfogyasztásunk pusztítja a termőtalajt

A talajpusztulás és a fogyasztás közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet idén a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem június 17-i világnapján az ENSZ, mivel az emberiség túlfogyasztása vészeszen kimeríti a termőtalajt, ami nélkül nem lesz elég élelmünk, takarmánya az állatoknak, növényi rostok a ruhaiparnak...

A termőföld ugyanúgy véges forrás, mint a víz vagy a kőolaj - 3 cm jó minőségű termőréteg képződése 1000 évig is eltart, miközben napok alatt lemosódik 1-2 cm termőréteg, ha nem kezeljük megfelelően.

A termőföld az élet alapja – az élelem 95%-a a talajból származik. Ám ahogy nő a világ népessége, fogyasztása, városaink terjeszkedése, úgy pusztul a termőtalaj - erodálódik a túlzott erdőirtás, a termőhelyek helytelen művelése, tömörítése, elsavasodása, az erózió, a szárazság, a vegyi szennyezés, a beépítés térhódítása miatt.

⦁ Évente már 75 milliárd tonna termőterület tűnik el a Földről vagy súlyosan károsodik világszerte a helytelen használat miatt.
⦁ Az ember a természetes ökoszisztémák több mint 70%-át már átalakította, 2050-re ez 90% lehet.
⦁ 2030-ra az élelemelőállítás további 300 millió hektár földet igényelne.
⦁ A divatipar pedig 35%-kal több földet használna 2030-ra természetes rostok (len, gyapot stb.) termesztésére - azaz több mint 115 millió hektárnyit, ami Kolumbia méretének felel meg.

ördögi kör - A klímaváltozást is gyorsítja...

A világnap a termékeny föld fontosságára hívja fel a figyelmet, amit fogyasztásunk veszélyeztet, és a helyzetet csak súlyosbítja a klímaváltozás, amit pedig fokoz a talajromlás, és mindemiatt sérül a biológiai sokféleség is. 

A termőtalajban ugyanis háromszor több szén van, mint a légkörben, az erdők kivágása és a helytelen gazdálkodás hatására azonban felszabadul ez a szén is, ami táplálja a klímaváltozást. Ördögi kör.

Felesleges fogyasztással ne segítsük elő a termőtalajok kizsigerelését, és az erdőirtást, mert nem lesz elegendő élelmünk, takarmányunk és ruháinknak természetes alapanyaga, ha a termőtalaj tönkremegy.

A kevesebb több

Ahhoz, hogy 2050-ig elegendő termőföld legyen 10 milliárd ember igényeinek kielégítéséhez, meg kell változtatni életmódunkat. Együnk fenntarthatóan helyben termelt élelmet, ételt ne dobjunk ki, együnk kevesebb állatit és feleslegesen ruhát se vásároljunk, inkább cseréljünk stb.

Étrendünk és fogyasztási szokásaink megváltoztatásával - azaz csak annyit fogyasztunk, amennyi jóllétünkhöz épp elég - kevesebb termőtalajra lenne szükség, több erdő maradna, és több szén-dioxid a fákban és a földban, ami a klímának és egészségünknek is jót tenne.

Forrás: UN WDCD

Kapcsolódó cikkek

Menekülés az elsivatagosodás elől 

Poszthumusz - 2015 volt a talaj éve 

Aszályjelző térkép - naponta frissül 

Cowspiracy - fenntarthatóság másképp - dokufilm 

Mi legyen a tányérunkon? 

Mennyit hagytál a tányérodon? 

2018 melege emelte az árakat Magyarországon

Mit tehetsz még - heti kihívások