Megállíthatatlanul olvad Észak

Minden idők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében a NOAA adatai szerint. Az idei volt a Földön az egymást követő 42. olyan január, amikor a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. századi átlagnál. Kitartóan melegszünk.

A világ időjárásnak januári alakulásáról hétfőn közzétett összegzése szerint az északi-sarki tengeri jég januári kiterjedése 9,4%-kal elmaradt az 1981-2010 között mért átlagos kiterjedéstől, és a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt.

Az antarktiszi tengeri jégmező pedig 17,4%-kal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál, ami a második legkisebb januári kiterjedés az amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) adatai szerint.

2018 első hónapja a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta az intézet adatai szerint. Az idei volt az egymást követő 42. olyan január (1977 óta), és az egymást követő 397. olyan hónap (1985 óta), amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. századi átlagnál.

A januári hőmérséklet és csapadékmennyiség Óceánia térségében és Európában döntött rekordokat. Míg Óceániában minden idők legmelegebb januárját jegyezték fel 1909 óta, addig Európában a második legmelegebb január volt az idei 1910 óta, csupán 2007-ben volt melegebb az év első hónapja a kontinensen. Januárban rekordmeleg volt a franciáknál, rekord mennyiségű csapadék esett Ausztriában, Franciaországban, és szokatlanul erős viharok söpörtek végig Nyugat-Európán.

Forrás: MTI/NASA/NOAA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

2017 a Föld második legmelegebb éve

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelent

Kettévált a világ – extrém vagy szélsőséges?

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

A kritikus 6 fok – dokumentumfilm

Rekorddöntő kibocsátás – dől a domino?

Özönvíz előtt – DiCaprio filmje

Az emberiség legnagyobb dilemmája