Ej, ráérünk arra még – csak 419 hónapja melegszünk!

Az eddigi 2. legmelegebb novembert követően véget ért a madridi klímacsúcs – ez már a 25. volt 1995 óta, és ez is a halogató többséghez tartozik. Ez a Pató Pál-féle hozzáállás különösen aggasztó az új adatok ismeretében. Szerencsére a közvélemény végre figyel rájuk, köszönhetően a fiatalok globális klímasztrájkjainak.

Az idei volt a 2. legmelegebb november 140 év óta, és ez volt a 43. egymást követő november (1976 óta) és a 419. egymást követő hónap (1984 óta), amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a globális átlagot – áll a NOAA legfrissebb jelentésében.

Az idei első 11 hónap is dobogós lett - az eddigi 2. legmelegebb volt az erős ElNino miatt rekordtartó 2016 után. Úgy tűnik, 2019 is dobogós lesz a rekordmeleg évek rangsorában. A globális károsanyag-kibocsátás éves átlaga is rekordot döntött - 407,8 ppm volt 2018-ban. Mindemiatt olvad 7-szer gyorsabban a jég Grönlandon, mint az 1990-es években és ez a tengerszintet is emeli - áll egy 90 sarkköri kutatóból álló tudóscsapat friss jelentésében.

Majd jövő novemberben döntünk

Nyilvánvaló, hogy a világnak eddig nem sikerült visszafognia a kibocsátását – a párizsi klímaegyezmény 2015-ös aláírása óta 4%-kal növekedett a globális kibocsátás. A 10 napos 25. madridi klímacsúcson résztvevő 196 ország képviselői végül a zárónyilatkozatban „kinyilvánították elkötelezettségüket a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, és vállalták, hogy a következő klímacsúcs előtt bemutatják erre irányuló nemzeti programjaikat", amelyekből az ENSZ jelentést készít.

A záródokumentumban rögzítették azt is, hogy a tudományos ismeretek vezérlik majd az országok klímadöntéseit. Márpedig a klímakutatók szerint ahhoz 2050-re el kell érni a karbonsemlegességet, hogy a hőmérséklet ne növekedjen 1,5-2 Celsius-fok fölé. Jelenleg 1 foknál tartunk. (Sőt, ha továbbra sem csökken radikálisan a globális kibocsátás, a legújabb adatok alapján 6 fokos felmelegedés fenyeget az évszázad végére, az eddig feltételezett 3-4 fok helyett Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának fizikus alelnöke szerint.)

A kibocsátás-csökkentési vállalások és az új szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszer létrehozása is a jövő novemberi, glasgow-i COP26 ülés feladata lesz.

Európa elsőként élre áll a csökkentésben – 2050-re

Az EU a klímacsúcshoz időzítve klímavészhelyzetet hirdetett és a tagországok vezetői hosszas vita után megállapodtak abban, hogy Európa váljon 2050-re karbonsemlegessé – bár Lengyelország egyedüliként nem vállalt kötelezettséget az abban foglaltak végrehajtására, és ez megkérdőjelezi a megvalósítást.

Az Európai Beruházási Bank pedig 1 milliárd eurós beruházással támogatja majd az éghajlatváltozás elleni fellépést a 2021 és 2030 között. Ha lassan is és döcögve, de valami végre elkezdődött.

Mindenki tehet – még van esélyünk

Van teendőnk bőven, döntéshozóknak, vállalatoknak, településeknek, civil közösségeknek, egyéneknek egyaránt. A fiatalok világszerte klímaébresztőt fújnak – azt kérik ők is, hallgassunk a tudósokra, és tegyük, amit javasolnak! Még van esélyünk lassítani a változást!

Forrás: NOAA /greenfo.hu/atv 

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Rekordmelegben rekord jégveszteség Északon

A forrónál is van forróbb – a következő öt év

A vesztünkbe rohanunk – 12 évünk maradt a cselekvésre

A Föld jövője a tét – a légkör nem tárgyal

Magyar világrekord – benne vagyunk a négyben

Vesztésre állunk - klímaébresztőt fújnak a fiatalok

Az a kritikus 6 fok – dokufilm