Mi legyen a tányérunkon?

A brit, a holland és a magyar dietetikusok is összeállították az idei „napi tányért” - és mindegyiken több a zöldség, gyümölcs és kevesebb a hús. Sőt, a holland kormány nemcsak az egészséges étrendre, hanem a fenntarthatóságra, étrendünk lábnyomára is figyel.

A legújabb kutatásokon alapuló ajánlott egészséges étrendet általában évente összeállítják a dietetikus szakemberek. Számos országban ezt a „napi tányért" nemcsak a táplálkozással foglalkozó intézmények, szakemberek javasolják, hanem a kormányok is figyelembe veszik.

A tavalyi „tányérral" összehasonlítva a brit, holland és magyar tányér egyaránt több zöldséget, gyümölcsöt, kevesebb húst, feldolgozott hústerméket kínál. Sőt a brit és holland ajánlás már étrendünk lábnyomára, a fenntarthatóságra is figyel.

Az 5 szeletre osztott „napi tányér" jól szemlélteti, miből mennyit kellene ennünk ahhoz, hogy étrendünk egészséges, kiegyensúlyozott legyen - egészséges felnőtt nőknek 2000 kcal, férfiaknak 2500 kcal az ajánlott napi kalóriamennyiség. (Kattints a képre.)

Mi legyen a tányéron?

A régebben ételpiramisként ismert "napi tányér" zölddel jelölt szelete nagyobb, mint tavaly. A brit és holland „tányér" szerint "mindennap együnk 5 adag (5 x 10 dkg) különféle zöldséget és gyümölcsöt" – felülírva ezzel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által még 2003-ban ajánlott napi 400 g gyümölcs- és zöldségmennyiséget.

A "fehérje szeleten" az eddiginél sokkal kisebb szerep jut a húsnak, amint azt a fehérjeforrások ajánlott sorrendje jelzi: "bab, hüvelyesek, hal, tojás, hús és más fehérjék". „Együnk több hüvelyest, csicserit, borsót, babot, lencsét, hetente kétszer halat, lehetőleg fenntartható forrásból származót, és együnk kevesebb húst, feldolgozott húsárut". A hüvelyesek egészséges fehérjeforrások és fenntarthatóbban termeszthetők, mint a húsfélék – ezért is került a tavalyi első helyéről 2016-ban a sor végére a hús. Tejből, tejtermékekből pedig zsírszegény és csökkentett cukortartalmú javasolt.

A „tányér" szénhidrát szelete szinte megegyezik a „zölddel" – burgonyafélék, kenyerek, rizs, tésztafélék és egyéb szénhidrátok a javasolt lista, hangsúlyozva, hogy teljes kiőrlésű, nagyobb rosttartalmú, kevesebb hozzáadott zsiradékot és cukrot tartalmazó termékeket válasszunk.

A holland tányéron kevés a hús

A hollandok hasonló szeletarányú „tányérján" nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, kiemelik, hogy nemcsak egészségünk, hanem az állattenyésztés környezeti hatásának csökkentése érdekében is jobb a kevesebb hús és a több növényi alapú fehérje, például bab, egyéb hüvelyesek, dió, tofu, szójasajt. A holland kormány - miután felmérték a jelenlegi holland átlagos étrend jelentős környezeti hatását - épp ezért javasolja azt, hogy hetente legfeljebb kétszer kerüljön hús a hollandok tányérjára.

Kérdés, vajon milyen ösztönző intézkedések segítik az ajánlott életmódváltást, de már az nagy előrelépés, hogy kormányszinten elismerik, változtatni kell étrendünkön egészségünk és a környezet érdekében.

A magyarok ételének fele zöldség, gyümölcs legyen

Az egészséges felnőtteknek szóló hazai Okostányér ajánlása szerint naponta legalább egyszer kell fogyasztani teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer zöldséget vagy gyümölcsöt és ebből legalább egyszer nyersen. (1 adag = 10 dkg)

Tejből, tejtermékekből zsírszegényt javasol, és változatos fehérjeforrásokat - halat hetente legalább egyszer, belsőségeket (például májat) viszont ritkábban, legfeljebb hetente egyszer ajánlott enni.

A 4 szeletre osztott magyar Okostányér az 1987-es Táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legújabb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi - áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének idei táplálkozási ajánlásában. A tányérokat nézve a magyaron még mindig nagyobb hangsúlyt kap az állati, a hús amiatt, hogy az Okostányéron nem a húsok "szeletébe" kerültek a babok, lencsék és egyéb növényi fehérjeforrások.

Az állattenyésztés több felmelegedést okozó gázt termel, mint a közlekedés. A Föld Napja Alapítvány húsmentes hétfő mozgalma ezért szeretné déd- és nagyanyáink fenntartható étkezési szokásait újjáéleszteni - ha több növényi fehérjét és kevesebb állatit eszünk, akkor húsból kevesebbet kell előállítani, azaz kevesebb fosszilis energia (szén, kőolaj, földgáz) fogy a véges forrásokból, és kevesebb felmelegedést okozó káros szennyező kerül a légkörbe. Versenyezz a fákkal, legyél klímabajnok, kezd a Föld napján.

Forrás: MFM/GFI/MTI

Kapcsolódó cikkek

13 +1 tény az élelmezés helyzetéről

Érdemeikért küzdenek a hüvelyesek

Húsmentesre váltott idén Barcelona, Oslo, Bordeaux

Miért húsmentes?

Legalább felezd meg!

Mennyi a víz egy nagy adag steakben?