Veszélyeztet az ózondús nyári szmog

A légszennyezettség az egyik legnagyobb környezet-egészségügyi kockázat. A nyári szmog napfényes, száraz nyári hőségben, ipari és autókkal zsúfolt területeken alakul ki – és erősen károsítja egészségünket. Hagyd pihenni a kocsit - használd a lábad!

A nyári szmog, más néven a Los Angeles-i típusú fotokémiai füstköd oka, hogy a nyári hőségben az erős napsugárzás reakciót indít el a belső égésű motorok kipufogott gázaiban. A keletkező sárgásbarna ózonköd elhomályosítja a napot, rontja a látási viszonyokat, károsítja egészségünket. Az emberi tevékenység, a közlekedés miatt felgyűlő nyári füstködben felgyűlő ózon, nitrogén-dioxid, szénhidrogének és aldehidek veszélyes egészségkárosítók.

Egymillió magyart érint

Naponta tízszer többen halnak meg idő előtt légszennyezettség következtében, mint közlekedési balesetben az EU-ban. A levegő szennyezettsége legalább egy évvel megrövidíti az európaiak várható átlagos élettartamát, és évente több százezer ember korai halálához járul hozzá.

Magyarországon évente kisvárosnyi magyar, közel 15 ezer ember hal meg idő előtt légszennyezés miatt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint, és legalább egymillió magyarnak okoz egészségügyi problémát a légszennyezettség.

A légszennyezettséggel összefüggő korai halálesetek fő okozója a kis méretű szálló por (PM), a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid és a talajközeli ózon (nyári szmog) – fő kibocsátóik a közlekedés-szállítás és télen a helytelen fűtés.

Az ózon koncentrációja általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket – emiatt (is) ajánlott a nap legmelegebb időszakában beltéri környezetben tartózkodni a Nemzeti Népegészségügyi Intézet szerint.

A talaj közeli ózon feldúsulását a légtérben a növények levelein keletkező apró barnás foltok is jelzik.

A nyári füstköd ózondús levegője légzési nehézséget, fejfájást, kimerültséget, gyerekeknél asztmát okozhat, és súlyosbítja a keringési rendellenességeket. Veszélyeztetettnek számítanak a légúti és keringési betegségben szenvedők, a tüdőbetegek, a csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Használd a lábad - hagyd pihenni a kocsit!

Világszerte egyre több fosszilis energiát égetünk el, egyre többet és többen autózunk – emiatt a talajközeli ózon koncentrációja nyaranta a múlt századinak a többszörösére növekedett.

Magyarországon is többen és többet autózunk, ráadásul egyre öregebb autókkal – a személyautók száma közel 30%-kal nőtt az utóbbi tíz évben, számuk csaknem 4 millióra emelkedett, átlagéletkoruk pedig 2022-re elérte a 15 évet. Az üzemanyag-fogyasztás pedig öt év alatt nőtt 30%-kal, 2022 első felében pedig rekordot döntött - és mindez a légkört is melegíti.

Forró nyári napokon (is) válasszuk a közösségi közlekedést, hogy csökkentsük az ózonképződést, a nyári szmogot.

Hetente legalább 3-szor mondj le az autóról, szervezd úgy a napod, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érd el úti céljaidat. Bringázni, gyalogolni menő. Használd a lábad. Többet látsz, jobban jársz.

Forrás: FNA

Kapcsolódó cikkek

Hagyd pihenni a kocsit! 

Magyarország Kínát is megelőzte – légszennyezésben

Magyar világrekord – benne vagyunk a hétben

Klímavészhelyzet - tennünk kellene végre

Mit tehetsz még – heti kihívások