Műanyagban úszunk az óceánok világnapján

Leginkább a globális felmelegedés, a műanyagszemét és a túlhalászat, túlhasználat fenyegeti a tengereket, óceánokat is. 2008 óta egyre több országban próbálják felhívni a figyelmet az óceánok védelmére június 8-án, az óceánok világnapján – főként a műanyagszennyezés csökkentésére.

Naponta egy teherautónyi műanyagszemét kerül az óceánokba – ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a vízben.

Ez évente 8-9 millió tonna műanyag, amiből a tengeráramlások óriási méretű szemétszigeteket hordanak össze – a legnagyobbat a Csendes-óceán északi térségében, amelynek kiterjedése tizenötszöröse Magyarország területének. A szemét 80%-át a szárazföldről hordják a folyók, a szél a vízbe, és 20% jut közvetlenül a hajókról a tengerekbe.

Csak műanyag zacskóból évente 8 milliárd landol a kukában csak az Európai Unióban. Magyarországon is rengeteg zacskó fogy, ahogy Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában is 450-et használnak évente, szemben a dánok és a finnek évi 4 darabjával. Néhány ország – Franciaország, Olaszország és Kenya – már betiltotta az egyutas, kényelmi műanyagok használat.

A tengerekben több száz év alatt mikroméretű darabkákra széteső műanyag nemcsak a tengeri élővilágot, kis és nagy halakat, madarakat fenyegeti, hanem a táplálékláncon át visszajut tányérunkra, már az ivóvízben is kimutatható. A Csendes-óceán északi részén négyzetkilométerenként közel 1,25 millió a részecskeszám, a Földközi-tenger pedig a 6. legnagyobb gyűjtőhelye a mikroműanyagnak a WWF adatai szerint.

Az óceán jövője fontosabb, mint kényelmünk

Az óceánok algái (fitoplanktonok) állítják elő a földi oxigén felét és elnyelik a szén-dioxid egynegyedét, szerepük rendkívül fontos az élővilág, az emberiség számára.

A klímaváltozás, a víz hőmérsékletének emelkedése azonban fölboríthatja ezt a sérülékeny egyensúlyt. Ennek biztos jele, hogy a korallzátonyok 70%-a már kifehéredett, elpusztult, mert a 30 foknál melegebb vízhőmérsékletet csak nagyon rövid ideig tudják elviselni. A planktonok mennyisége pedig közel 40%-kal csökkent az 1950-es évekhez képest.

A Golf-áramlat is lassul - az északon lebukó víz áramlásának ereje mérhetően gyengül a melegedés hatására a londoni University College kutatóinak legújabb tanulmánya szerint. Márpedig ha a 3 Celsius-fokot meghaladja a globális felmelegedés, az akár az áramlat leállását, az európai időjárás felborulását okozhatja.

Élj műanyag nélkül - könnyebb, mint hinnéd

2018-ban nem csak az óceánok világnapja, hanem a környezeti világnap és a Föld napja is a műanyagszennyezés enyhítésére szólított föl mindenkit - azért is, mert Kína nem fogadja be többé a nyugati világ szemetét.

Mondj nemet a kényelmi műanyagokra – és ne csak az óceánok világnapján. Műanyag nélkül élni könnyebb, mint hinnéd!

Forrás: FNA/WOD

Kapcsolódó cikkek

Egyszer se vedd, ne fogadd el – Föld napja 2018

10 sokkoló tény a műanyagról

Aggasztó műanyag-invázió a Földközi tengerben is

Műanyagot iszik az egész világ

Én a tartósra szavazok – környezeti világnap 2018

4 év börtön járhat Kenyában egy zacskóért

Nyomot hagyunk... szemét ügy II.

Műanyag: a tengerek réme – film

Mit tehetsz még - heti kihívások