Júliusi világkihívás – élj műanyag nélkül!

Csatlakozz a világméretű kihíváshoz, és száműzd az egyszer használatos műanyagokat egy egész hónapra, vagy egy életre. Segítünk, hogyan teljesítheted könnyedén a műanyagböjtöt. Augusztustól meg már semmiség lesz élni kényelmi műanyagok nélkül – el sem hiszed, micsoda öröm és megkönnyebbülés.

Minden valaha gyártott és kidobott műanyag (8,3 milliárd tonna!) létezik még valahol valamilyen alakban vagy formában a Földön (kivéve azt a kis hányadát, amit elégettek). Ennyit lehetetlen hulladékszedéssel, szelektív gyűjtéssel, újrahasznosítással eltűntetni. Nincs más megoldás: sokkal kevesebbet kell használni. Egészségünket és a klímát is veszélyezteti.

A „Plastic Free July" mozgalom Ausztráliából indult 2011-ben, és 2018-ban már több mint 120 millió ember csatlakozott hozzá közel 170 országból.

Esszük, isszuk és a légkört is melegíti

Több mint 8 milliárd tonna műanyagot gyártottunk 1950 óta, és ennek csak 9%-át hasznosították újra, a többi pedig szennyez, valójában soha nem bomlik le, csak apró darabkákra töredezik, és így már könnyedén bekerülhet a táplálékláncba, és végül a tányérunkon, poharunkban végzi.

És ezt nemcsak egészségünk, de a légkör is bánja – míg 2014-ben a műanyaggyártás csak az 1%-áért felelt a légkört melegítő szennyező kibocsátásnak, ha így folytatjuk, 2050-re már 15%-áért lesz felelős. A műanyagok ugyanis döntően kőolajból készülnek szennyező vegyi gyárakban, ma már évente közel 400 millió tonna (1950-ben még csak 2 millió tonna műanyagot gyártottak egy év alatt!). Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben!

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Természetesen vannak nehezen nélkülözhető, hasznos műanyag (pl. az eldobandó steril gyógyászati) eszközök, de a kényelmi műanyagok nem ilyenek. Közülük néhány ugyan 2021-től tiltott lesz az EU-ban, de ez kevés. Tarts velünk, legyen műanyagmentes a július! Néhány könnyen betartható tipp megfogadásával fokozatosan áttérhetsz tartósabb, sokszor használható termékekre.

Csak kreatívan – számold a csökkentést

Mielőtt elkezded a műanyag-elvonást, mérd fel, mennyit is szoktál fogyasztani. Készíts felmérést a háztartásodban előforduló műanyagokról, és írd össze a szokásos havi fogyasztás mennyiségét. Kezd a nejlonzacskókkal, majd jöhet a szívószál és a műanyag pohár, meg a műpalackos italok – ez nagy kihívás strand- és buliszenzonban –, és a műanyag evőeszközöket, tányérokat se felejtsd el. (Ott vannak még az ételdobozok, tisztító- és mosószerek, kozmetikumok csomagolása, fültisztítók, játékok, műszálas ruhák, cipők stb.) No meg a mindennapi vásárlás.

Fontos, hogy vásárláskor ne vegyél semmi olyat (étel, ital stb.), amit műanyagba csomagoltak. Hó végén meg összesítsd majd, miből és mennyivel használtál kevesebbet. Hidd el, az eredmény megkönnyebbülésre váltja az elvonási tüneteket!

Nyilván lesz olyan, hogy sehogy nem tudod kikerülni a műanyagot, ilyenkor lelkifurdalás helyett inkább gondold végig, hogyan tudnád majd ezeket a plasztikféléket is természetesre, tartósra, lebomlóra váltani. A lényeg, hogy mától minél kevesebbet használj - 19 tippet már összeszedtünk segítségként (3 részes sorozatban).

Mi belevágunk, júliusban teljesen műanyagmentesen élünk! Velünk tartasz? Megpróbálod?

Forrás: FNA

Kapcsolódó cikkek

Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd I.-III.

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

Műanyagot iszik az egész világ

10 sokkoló tény a műanyagról

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Végleg betiltva, de jobb lesz élni nélküle

Kínának már nem kell a szemetünk

Műanyag: a tengerek réme – film

29 kg műanyag volt a cet gyomrában

Műanyagban úszunk az óceánok világnapján

Műanyag bolygó – film

Mit tehetsz még – heti kihívások