Túlfogyaszt a magyar – Kínával párban

Túlfogyasztásban idén is túlléptük a világátlagot, már most feléltük idei természeti forrásainkat. Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már június 14-én kimerülnének, ám ehhez 2,2 Földre lenne szükség. Föld csak egy van.

A globális átlagnál mi közel másfél hónappal előbb túlléptük a túlfogyasztás napját (július 29.) – tette közzé a Global Footprint Network. Idén a magyarok már 6 nappal hamarabb használták föl a Föld megújulni képes éves természeti forrásait. Június 14-től már a jövőnket éljük föl.

Mivel globálisan Európa a 3. legnagyobb fogyasztó, ehhez képest mi kicsit jobban állunk, ám világviszonylatban a nagy lábnyomú országok közé tartozunk, ráadásul 2012 óta folyamatosan nő az ország ökológiai lábnyoma. Ha a világon mindenki úgy élne, mint jelenleg a magyarok, ahhoz már 2,2 Földre lenne szükség. Föld csak egy van.

Nagy lábon élünk, többet fogyasztunk

2012 óta annak ellenére nő Magyarország ökológiai lábnyoma, hogy gyorsul az ország népességének csökkenése (2018-ban 3%-kal tovább nőtt a természetes fogyás 2017-hez képest a KSH szerint).

Az ország lábnyomának közel kétharmadát az energiafogyasztás, egyötödét az élelemtermelés adja. Egyre nagyobb lábon élünk - 5,8%-kal tovább nőtt energiafogyasztásunk (döntő részben a légszennyező és éghajlatmelegítő fosszilis energiáké), nőtt az autóállomány, a szarvasmarha-állomány, nőtt átlagban a háztartások energia- és élelemfogyasztása, például húsból az egészséges évi 30 kg helyett 71,4 kg fogy fejenként, ami a környezetet is jobban megterheli, mint a zöldség-gyümölcs fogyasztása/termelése. (2005-ben még „csak" 63,5 kg hús fogyott fejenként.)

Kínával kerültünk párba

Kína is ugyanúgy június 14-ig felélte megújulni képes éves természeti tartalékait, mint Magyarország és ugyanúgy 3,6 gha az ökológiai lábnyoma, mint Magyarországnak. Lényeges különbség viszont, hogy míg a magyarok lábnyoma az utóbbi évtizedben nőtt, addig Kínáé csökkent – így kerültünk mostanra egy szintre. (Kína zöldítésbe kezdett - többek között a sivatagosodás ellen közel évi 100 millió fát ültet, megújulókra vált, 2050-ig felezi húsfogyasztását és a szemetünket sem veszi már át.)

Ideje változtatni – 80% túlfogyaszt

Ma a világ népességének 80%-a olyan országokban él – köztük mi is -, amelyek több természeti forrást használnak el, mint amennyit a természet képes megújítani.

Túlfogyasztásunk fűti a légkört, és ennek hatása már nálunk is érzékelhető. Még van némi időnk a változtatásra, fogyasztásunk csökkentésére kormányzati, termelői és egyéni szinten egyaránt. A fiatalság már lépett, jobb klímavédelmet és változást követel. Változtassunk, válasszunk heti kihívást, autózzunk kevesebbet, éljünk műanyag nélkül, együnk kevesebb húst, csatlakozzunk a 2. húsmentes világhéthez 2019. június 17-23. között.

Forrás: FNA/EOD2019

Kapcsolódó cikkek

Túlléptük a világátlagot – túlfogyasztásban

Az EU már felélte forrásait

Lábnyommérők

Mi legyen a tányérunkon?

A forrónál is van forróbb: a következő öt év

2018 rekordmelege emelte az árakat Magyarországon

12 évünk maradt - 405 hónapja töretlenül melegszünk

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Húsmentes hétfő - receptek