Klímavédelmet követelnek – májusig tüntetnek

Egyre többen tiltakoznak világszerte – vasárnap már 70 000 tüntető követelt hatékony klímavédelmet Brüsszel utcáin. Csütörtökönként a diákok, hétvégén már a felnőttek is folyamatosan tiltakoznak a városban, egészen a május végi európai parlamenti választásokig.

"Az emberiség a valaha volt legnagyobb kihívással néz szembe. Nyomást kell gyakorolni a vezetőkre, s annyiszor fogunk utcára vonulni, ahányszor csak szükséges" - mondta az egyik szervező.

Mozgalmuk célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése.

Egyre többen Katovicze és Davos után

A tüntetéssorozat még tavaly decemberben indult, amikor is 65 ezren vonultak Brüsszel utcáira 2-án, hogy nyomást gyakoroljanak a másnap a lengyelországi Katowicében kezdődő 24. ENSZ klímacsúcs (COP24) döntéshozóira – nem sok sikerrel.

Hiába voltak a klímacsúcsra időzítve főként diáktüntetések Németországtól Stockholmon és Brüsszelen át Ausztráliáig világszerte, hiába kért felelős döntést a résztvevőktől egy 15 éves svéd diáklány – marad az időhúzás, az újabb halogatás, nem vállalták a politikusok a kutatók javasolta 1,5 fokon tartást, a kritikus +2 fokon tartásra tettek önkéntes vállalásokat!

A január végi davosi Világgazdasági Fórumon is felszólalt Gréta, a svéd diákaktivista a klímavédelemért, tüntetések is voltak, Sir David Attenborough vészterhes kijelentései is bejárták a világsajtót, és bár a résztvevő gazdasági elit jelentős többsége sem becsülte le, sőt nagy üzleti kockázatnak tartja a klímaváltozás jelentette veszélyeket, végül minden marad a régiben, marad az időhúzás, a fogyasztásra épülő gazdasági növekedés rendje.

„Lógunk a suliból? Nem. A jövőnkért harcolunk."

Talán ezért is vonult utcára most vasárnap (jan. 27.) a rossz időjárás ellenére már legalább 70 000 ember Brüsszelben, hogy határozottabb fellépést követeljen a belga kormánytól a klímaváltozás ellen. A demonstrálók ambiciózus klímapolitikára, a levegőminőség javítására és a megújuló energiaforrások fokozott használatára szólítottak fel.

A fiatalok pedig immár harmadik egymást követő csütörtökön vonultak utcára Brüsszelben a klímavédelemért. A legutóbbin (jan. 24.) a hideg és a tanítási idő ellenére már legalább 35 000 diák menetelt. (Az előző héten 12 500, az azt megelőzően még csak 3000 fiatal tiltakozott.)

A fiatalok demonstrációit a Youth for Climate nevű mozgalom kezdeményezte, azt követelve a belga kormánytól, illetve az Európai Uniótól, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

A diákok az Európai Parlament épülete elé vonultak, a transzparenseken többek között az volt olvasható, hogy „Lógunk a suliból? Nem. A jövőnkért harcolunk."; „Nincs másik bolygónk!".
Az egyik helyi iskola megdicsérte a diákokat: megtanulták a leckét, és a tüntetések is azt bizonyítják, hogy fiatalokból érett állampolgárok lettek. Több iskolában is úgy döntöttek, hogy nem írják be a tüntetés miatti hiányzásokat.

A tüntetéssorozat a jövő héten folytatódik - minden csütörtök délelőtt egészen addig, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől, ha kell egészen az EP-választásokig, és ha kell, azután is.

1,5 millióan aláírták

Szaporodnak a klímaperek is, családok perlik az EU-t a hatástalan klímapolitikájáért, a hollandok már nyertek is egy klímapert a kormányukkal szemben, tavaly decemberben pedig a franciáknál gyűjtött össze négy civilszervezet több mint 1,5 millió aláírást, hogy beperelje a klímaváltozás elleni fellépésben szerintük tétlen államot. Soha ennyi aláírás nem gyűlt még össze egy ügyben Franciaországban, ráadásul mindössze 5 nap alatt.

Forrás: FNA/MTI/euronews/theGuardian

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Minek a suli, ha nincs jövő?

Családok perlik az EU-t szigorúbb klímavédelemért

"Azt akarom, hogy pánikoljanak!"

A vesztünkbe rohanunk – 12 évünk maradt a cselekvésre

Kifizetődő lenne 1,5 fokon korlátozni a felmelegedést

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?