Migrén - fájhat és főhet a fejünk a klímaváltozástól

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok, szélsőséges időjárási események, a nagy hőmérséklet ingadozás és a légszennyezettség együttesen súlyosbítják nemcsak a migrén, de a demencia és más betegségek kockázatait is. Alkalmazkodnunk kell a már elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz - 2030-ra elérhetjük a 1,5 fokot a legújabb kutatások szerint.

A környezeti-éghajlati válság fizikailag és mentálisan is jelentős kockázatot jelent az emberek számára, különös tekintettel az idősekre, a gyermekekre és a krónikus megbetegedésekkel, például szív- és érrendszeri panaszokkal élőkre.

A különböző stresszfaktorok szezonálisan és regionálisan is változhatnak, így míg például az egyik évszakban a hőség, a relatív páratartalom, addig egy másikban a légszennyező anyagok versenyeznek fejfájásunk fő kiváltó okáért. A felmelegedés okozta kockázatok mellett a légszennyező anyagok, különösen a finomszemcsés szálló por (PM2.5) részecskéknek és a nitrátoknak való kitettség a fejfájásos esetek mellett kapcsolatba hozható például a sztrók előfordulásának és súlyosságának fokozódásával, Parkinson-kórral és a szklerózis-multiplex tünetek erősödésével.

Mindemellett az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt egyre

- gyakoribbak a szélsőséges időjárási események miatti sérülések és halálozások,
- új fertőző betegségek jelenhetnek meg és a már ismertek új területeken terjednek,
- hosszabb és intenzívebb allergia szezonokra kell készülni,
- növekszik a szennyező anyagok koncentrációja a vizekben, ami hozzájárul a víz szállította, például gyomrot és bélrendszert támadó fertőzések terjedéséhez,
- gyakoribb a poszttraumás stressz, depresszió és a klímaváltozás okozta szorongás a változó, szélsőséges klíma hatására.

Sérülékeny egészségügyi rendszerrel nincs esély az alkalmazkodásra, bár a cselekvés, a rendszeres erdőjárás segíthet.

Mindenesetre a rosszhoz tervezés, cselekvés nélkül is eljutunk, ezért érdemes pozitívan inkább tenni, alkalmazkodni.

Forrás és folytatás: masfelfok.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyógyító erdőjárás receptre - már nálunk is

Fogy az időnk - tennünk kell végre

Forrósodunk - 10 éven belül elérhetjük a 1,5 fokot?

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

Klímaváltozás

Mit tehetsz Te - heti kihívások