Óránként 800 focipályányi erdő tűnik el a Földről

Erdők nélkül nem élhetünk, mégis rekord ütemben pusztítjuk őket – óránként 800 focipályányi erdő tűnik el a Földről! Létfontosságú a világ erdőinek védelme, bolygónk zöld tüdejének helyreállítása – erről adott ki átfogó állásfoglalást az Európai Bizottság.

Az erdő a Föld tüdeje – szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője. Az erdők lassítják a klímaváltozást, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést, otthont adnak a szárazföldi fajok 80%-ának, és megélhetést a világnépesség közel negyedének.

A világ erdei hatalmas mennyiségű szenet kötnek meg a légkörből, majd a biomasszában és a talajban tárolják azt. Az erdőirtás viszont legalább 12%-kal növeli a globális üvegházgáz-kibocsátást, azaz a klímaváltozást. Ez a 2. legjelentősebb (a fosszilis tüzelőanyagok után) éghajlatváltozást előidéző, ember okozta tényező.

Minden órában 800 focipályányi erdő tűnik el a Földről, csak az utóbbi közel 20 évben 1,3 millió négyzetkilométernyi erdő pusztult el, főként a mezőgazdasági célú erdőirtás miatt – az így nyert termőföldeken élelmet, állatoknak takarmányt, pálmaolajat, bioüzemanyagot termesztünk, haszonállatokat legeltetünk, palaolajat nyerünk ki stb.

Az EU kész vezető szerepet játszani a védelemben

Az Európai Bizottság ma átfogó közleményt fogadott el, amely célja kettős: a meglévő erdők – különösen a természetes erdők – egészségének megóvása és javítása, valamint a fenntartható, biológiailag sokszínű erdőtakaró növelése világszerte. Hozzálátnak az olyan új szabályozás értékeléséhez is, melynek következtében minimálisra csökkenthető az uniós fogyasztással összefüggő erdőirtás és erdőpusztulás.

„Bár a világ legnagyobb természetes erdői nem az unió területén találhatók, egyéni cselekedeteink és politikai döntéseink óriási hatással járnak. Ma fontos üzenetet küldünk polgárainknak és partnereinknek világszerte, jelezve hogy az EU kész vezető szerepet játszani ezen a területen a következő öt évben és hosszabb távon is." - nyilatkozta Frans Timmermans, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök.

Fogadj örökbe egy fát

Az erdők csendje, a természet szépsége jót tesz testnek és léleknek - oldja civilizált világunk stresszét, ellazít, feltölt. Töltsünk minél több időt fák között, a zöldben, ismerkedjünk velük, fogadjunk örökbe egyet és figyeljük, hogyan változik. "Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket." Szeressük és védjük meglévő erdeinket, a városi, kerti fákat, és ültessünk a már elpusztítottak helyett is.

Forrás: Európai Bizottság/FNA

Kapcsolódó cikkek

Pusztítja erdeinket a klímaváltozás

Évi 15 milliárd fa tűnik el a Földről

Fák nélkül nem lesz elég élelem

Kevesebb hús, több erdő

5 trendi étel, ami tönkreteszi a környezetet

A fák beszélgetnek

Erdők világnapja

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig

Mit tehetsz Te - heti kihívások