Élj műanyag nélkül – egyszerűbb, mint hinnéd II.

Újabb 7 könnyen betartható tippel folytatjuk konyhánk, kamránk, hűtőnk, asztalunk műanyagmentesítését. A konyhában keletkezik ugyanis a legtöbb háztartási műanyag hulladék, és az előre csomagolt adagok miatt több az ételhulladék. Egy uniós polgár évente átlagosan fejenként 173 kg élelmiszert dob a szemétbe, hozzá 30 kg műanyag csomagolóanyagot.

Persze lehetetlen teljesen megszabadulni a műanyagtól, de néhány könnyen betartható tipp megfogadásával a mennyisége igenis felezhető. Az első 7 tippet itt találod.

8. Kerüld a csomagoltat

Az unió országaiban eladott élelmiszerek 37%-a kerül forgalomba műanyagban – ez a legnagyobb arányban használt csomagoló, és a többségét csak egyszer használjuk, kidobjuk. Ha a vásárolt (alap)élelmiszereket a saját edényeinkben/tárolóinkban visszük haza, és csak annyit veszünk, amennyi épp elég, máris rengeteg hulladéktól kíméltük meg környezetünket.

9. Vásárolj kimérve saját edénybe, szütyőbe

Száraz élelmiszert, például lisztet, cukrot, tésztákat, rizst, kölest, fűszereket vásárolj kimérve az otthonról vitt zárható fémedénybe, üvegbe, vászonzsákba. Már nálunk is vannak csomagolásmentes boltok Budapesten, Debrecenben... meg termelői piacok. A magaddal vitt fémdobozt, üveget, szütyőt méresd le, mielőtt megtöltöd.

10. Válaszd a papírt, ha már csomagoltat veszel

A papír egyrészt lebomlik, másrészt sokkal könnyebben újrahasznosítható, mint a műanyag. Száraz élelmiszert, tésztát, zsemlemorzsát stb. vedd papírzacskóba csomagolva, ha nem kimérve veszed. Válassz papírba/kartonba csomagolt mosószert, szappant stb. műanyag zacskós vagy flakonos helyett. Figyeld a címkét, még jobb, ha a csomagolópapírt fenntartható forrásból állítják elő.

11. Tárold az ételt üvegben, fémben, pamutban

Hasznos lehet, ha tárolásra műanyagdobozok helyett üveget használsz. Zárható üvegbe téve hamarabb észreveszed, ha fogytán a bab vagy a tészta. A fa- és fémdoboz, pékárunak a pamutzsák vagy konyharuha, krumplinak, hagymának a fonott kosár jobb megoldás a könnyű, de szennyező műanyagnál.

12. Mondj le a fagyasztott ételek kényelméről

A kényelem túlzott csomagolási hulladékkal jár. Ez a helyzet a műanyag tasakba, műanyag dobozba csomagolt fagyasztott ételekkel is, de a kartondobozba csomagoltak doboza is vékony műanyag bevonattal „védett". Egyél frisset, helyit, az idény szerint éppen termőt – olcsóbb, változatosabb, no meg egészségednek és a környezetnek is jót tesz.

13. Készíts s.k. italokat, befőtteket

Vidám családi program lehet a közös befőzés, az s.k. üdítők facsarása, turmixolása – garantáltan adalék- és műanyagmentes. A hozzávalókat szerezd be a piacon, amikor épp szezonja van, mert akkor a legszebb és legolcsóbb a termés. Kezd kicsiben, kísérletezz – sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint hinnéd, és még finomabb is, mert úgy készül, ahogy szereted. Eper, meggy, uborka, barack, cukkini, tök és zakuszka, de tormakrémet, mustárt, paradicsompürét és csokimártást is készíthetsz, akár egész évre valót egy-egy nap alatt. Tárold mindezt jól áttekinthetően, egyedi címkézésű, formás üvegekben.

14. Felejtsd el a rágót

Gumi összetevője a kőolajból nyert poliizobutilén is műanyag, ami szinte soha nem bomlik le. Világszerte évente 600 000 tonna elhasznált rágógumi terheli a környezetet, ami kétszerese a csak az Amerikában elhasznált gumiabroncs mennyiségének. Ez bosszantóan sok velünk maradó műanyag, hát még ha az asztal alá vagy a székre ragasztva találsz rá, vagy az aszfaltot tartósan ékesítő szürkésfehér koszfoltokként. Ha már rágjuk, legalább a kukáig menjünk el vele.

Hihetetlen mennyiségű – évente 8 millió tonna – műanyag kerül az óceánok vizébe. Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Ne várj másra, kezd ma!

FOLYTATÁS - KÖVETKEZIK ÚJABB 6 TIPP.

Forrás: FNA/treehugger/greeneducation

Kapcsolódó cikkek

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

10 sokkoló tény a műanyagról

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Kínának már nem kell a szemetünk

29 kg műanyag volt a cet gyomrában

Műanyag: a tengerek réme – film

Műanyag bolygó – film

Minek a szemetes, ha nincs szemét

Mit tehetsz még – heti kihívások