A csapvíz ihatóbb, mint a palackozott?

Apró műanyagszemcsék szennyezik a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeit - egy kilenc országra kiterjedő nagyszabású kutatás szerint a szennyeződés a palackozási eljárás közben kerül a termékekbe. A kutatásban több kedvelt márka termékei is elbuktak. A csapvíz több szempontból is jobb választásnak tűnik.

A mikroműanyagok kimutatására kifejlesztett speciális technológia segítségével 250 palackozott vizet vizsgáltak meg Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Kenyában, Libanonban, Mexikóban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban a fredoniai New York Állami Egyetem kutatói.

A vizsgálat szerint palackonként nulla és több mint tízezer között mozgott a műanyagként azonosított szennyezőrészecskék száma. A 0,1 milliméternél nagyobb átmérőjű mikroműanyag-szemcsékből áltagosan 10,4-et, míg az ennél is kisebb szemcsékből áltagosan nagyjából 325-öt mutattak ki a kutatók literenként. 

Mindez egyebek között az Aqua, az Aquafina, a Dasani, az Evian, a Nestlé Pure Life és a San Pellegrino márkák palackozott vizeire igaz, az ezekből vett minták 93%-ában mutattak ki műanyagszennyeződést, például polipropilént, nejlont és polietilén-tereftalátot (PET) szakemberek.

"Úgy gondolom, hogy az azonosított műanyagrészecskék többsége magából a palackból, a kupakból, a palackozási eljárás folyamán kerül a vízbe" – mondta a vizsgálatot vezető Sherri Mason, az egyetem kutatója.

A szakértők szerint egyelőre nem bizonyított, hogy milyen kockázatokat jelent az emberi szervezetre az ilyen mértékű szennyezettség, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ivóvízben lévő műanyagszemcsék jelentette lehetséges kockázatokról.

Nyerő a csapvíz

Mason egy korábbi tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy a csapvízben is kimutattak műanyagrészecskéket, ám jóval kisebb mennyiségben. "A csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz" – jegyezte meg a kutató.

Csak Magyarországon évente 1,2 milliárd liter ásványvíz fogy (121 liter/fő/év), ez kb. 45 000 tonnányi műanyag palack. Rengeteg energiát, vizet és nyersanyagot emészt fel a palackok gyártása, töltése, szállítása, a hulladék eltüntetése. Fogytán a tiszta ivóvíz, figyelj vízlábnyomodra.

Igyunk csapvizet, a hazai víz ellenőrzött minőségű és sokkal olcsóbb (az ásványvíz litere átlag 100 Ft, a csapvízé legfeljebb 1 Ft), ráadásul nem kell autóval palackozott vizért menni, becipelni, a kiürült palackokat a szelektív gyűjtőbe vinni.

Ha kételkedünk a csapvíz minőségében, azon sokféle házi víztisztítóval javíthatunk. (Csak akkor vegyünk csomagolt vizet, ha környékünkön a csapvíz nitráttal, arzénnel vagy egyébbel szennyezett.) Indul az Egyszer se vedd, ne fogadd el Föld napi kihívás!

Forrás: MTI/FNA

Kapcsolódó cikkek

Egymillió fogy percenként palackból

Egyszer se vedd, ne fogadd el

10 sokkoló tény a műanyagról

Fogytán a tiszta ivóvíz

3 liter csapvíz kell 1 liter flakonoshoz?

Vízlábnyom

Minek a szemetes, ha nincs szemét

Mit tehetsz még - heti kihívások