Melegszünk. Megállíthatatlanul, ha nem lépünk

Az idei tavasz volt a 3. legmelegebb az északi féltekén 138 év óta, és ha minden marad a régiben, már 2040-re elérjük a 1,5 Celsius-fokot, sőt, a század végére a 3 fokot – áll a készülő IPCC-jelentés most kiszivárgott tervezetében.

A felmelegedés jelenlegi sebességével számolva a globális középhőmérséklet már a 2040-es években elérheti a 1,5 fokot – olvasható az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) készülő jelentésének most kiszivárgott tervezetében, amely idén októberre készül el.

Sürgősen és radikálisan csökkenteni kellene a légköri szén-dioxid mennyiségét a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 fokos limit betartásához – áll a tervezetben. (Nem mellesleg már most 1 fokkal magasabb a globális átlaghőmérséklet.)

Arra is rámutat, hogy jelentős különbség van a 1,5 és a 2 fokos felmelegedés között. Példaként említi, hogy a trópusi korallzátonyoknak gyakorlatilag nincs esélyük a túlélésre 2 fokos felmelegedésnél, míg 1,5 foknál még túlélhetnek. A klímakárok lényegesen nagyobbak lesznek a 1,5 fokot átlépve.

Ha a kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, a felmelegedés mértéke 2100-ra a 3 fokot is elérheti – olvasható a jelentésben, amelyet közel félezer nemzetközi klímakutatóból álló szerzőgárda jegyez.

A tervezet előrejelzéseit igazolják a hőmérsékleti és jégolvadási adatok - globálisan 0,86 fokkal volt melegebb az idei tavasz az 1951-1980 közötti átlagnál. Csak 2016 (1,1 fokkal) és 2017 tavasza (0,97 fokkal) előzte meg az idei tavaszt a NASA adatai szerint. Az idei első 5 hónap adatai szerint 2018 várhatóan bekerül az eddig mért 5 legmelegebb év közé.

Ahhoz, hogy elkerüljük a visszafordíthatatlan változásokat, sürgősen nemet kell mondanunk a fosszilis energiahordozókra, védeni kell az erdőket, az óceánokat, a termőtalajt, csökkenteni kell a húsok és tejtermékek fogyasztását, a túlhasználatot.

Forrás: FNA/NASA/Guardian

Kapcsolódó cikkek

Dél is olvad - gyorsabban,mint hitték

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelent

Rekorddöntő kibocsátás – dől a dominó?

2015, 2016 és 2017 volt eddig a három legmelegebb év

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

A kritikus 6 fok - dokumentumfilm

Mit tehetsz Te - heti kihívások