Végleg betiltva, de jobb lesz élni nélküle

Jobb lesz élni kényelmi műanyagok nélkül, amik átlag 20 perc után mennek a szemétbe. Mivel egyre többet gyártanak belőle, az EU lépett: 2021-től végleg betilt többféle egyszer használatos műanyagot. Két évünk van váltani, szerencsére műanyag nélkül élni könnyebb, mint hinnéd.

Az egyszer használatos műanyagokról szóló uniós irányelv szigorú szabályokat ír elő az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladékokra.

2021-től ezért tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata az Európai Unióban – tette közzé végleges döntését az unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa.

Egyelőre olyan eldobható műanyagtermékekről van szó, amelyek helyettesíthetők alternatív termékekkel, de a leggyakrabban hulladékká váló egyéb műanyagok használatának visszaszorítása érdekében is konkrét intézkedéseket vezetnek be.

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90%-os célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25%-ban, 2030-ig pedig 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülniük.

Egyre több készül – és örökre velünk marad

Közel 7 milliárd tonna műanyag szennyezi már környezetünket az eddig gyártott mintegy 8 milliárd tonnából, mert a hulladéknak eddig csak 9%-át hasznosítottuk újra, de Kína 2018 óta már nem veszi át újrahasznosításra szemetünket. A gyártás pedig nem csökken, sőt. Szelektív gyűjtéssel már nem sokra megyünk, ennyit lehetetlen újrahasznosítani.

Míg 1950-ben az éves műanyagtermelés mindössze 2 millió tonna volt világszerte, addig 2015-ben már 381 millió tonna – 2015-ig összesen 7,8 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség. Márpedig a műanyagok többsége olajból készül, gyártása melegíti a légkört, soha nem bomlik le, csak sok-sok év alatt apró darabkákra hullik, és örökre velünk marad.

Ha a termelés az eddigi ütemben folytatódik, 2050-re már 12 milliárd tonna műanyag hulladék terheli a lerakókat, illetve a környezetet – addigra több lesz a műanyag a tengerekben, mint a hal!

Könnyebb élni nélküle, mint hinnéd

Néhány könnyen betartható tipp megfogadásával fokozatosan áttérhetsz tartósabb, sokszor használható termékekre. Ha most kezded, 2021-ben már észre sem veszed, hogy nincs többé kényelmünket szolgáló, pillanatok alatt szemétté váló műanyag. Egyelőre csak 6-féle. A műanyag palackok, nejlonzacskók még maradnak, de azokra is nemet mondhatsz. Megéri.

Forrás: Euronews/FNA

Kapcsolódó cikkek

10 sokkoló tény a műanyagról

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd I.

Élj műanyag nélkül – egyszerűbb, mint hinnéd II.

Élj műanyag nélkül – egyszerűbb, mint hinnéd III.

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

Kínának már nem kell a szemetünk

Műanyag: a tengerek réme – film

29 kg műanyag volt a cet gyomrában

Műanyagban úszunk az óceánok világnapján

Műanyag bolygó – film

Mit tehetsz még – heti kihívások