Egy nap a holnapért - 50. Föld napja a klímáért

Hatalmas kihívás és egyúttal hatalmas lehetőség, hogy még tehetünk a klímaváltozás lassításáért. Éljünk hát vélemény-nyilvánítási jogunkkal, és sarkalljuk azonnali cselekvésre a világ döntéshozóit az 50. Föld napján – mozduljunk, csatlakozzunk milliárdnyian világszerte. Egy nap a holnapért!

50 éve 20 millió amerikai vonult utcára 1970. április 22-én a környezet védelméért, és sokat elértek. 2020. április 22-én is emeljük föl szavunkat milliárdnyian, most már világszerte. Hallják meg szavunkat azok a döntéshozók, akik a túlfogyasztásra épülő gazdasági növekedést a környezet, a klíma védelme elé helyezik, pedig tudják, hogy a korlátlan növekedés és a klímavédelem kizárja egymást. Hallassuk a hangunk, és cselekedjünk.

Fél évszázada kezdődött a küzdelem...

Szinte naponta halljuk a szorongató híreket az erdő- és jégveszteségről, a melegrekordokról, a viharkárokról, a szélsőséges időjárási anomáliák egyre gyakoribb előfordulásáról, klímavészhelyzetről... érthető, hogy egyre nő a klímaszorongás, a tehetetlenség érzése.

Ha azt keressük, hogy fél évszázad alatt miért nem értünk el többet természeti értékeink, a biológiai sokféleség, vizeink, a környezet, a klíma védelmében, semmire sem megyünk. Ha azt keressük, ki mennyire "hibás", akkor egészen biztos, hogy magunk alatt vágjuk a fát.

Egy nap a holnapért

Hallgassunk inkább a szakértőkre, akik szerint alig 10 évünk maradt a 1,5 fok megőrzésére, és kezdjük ma a cselekvést - sokat tehetünk nap mint nap, és nagyot léphetünk előre, ha minél többen és többször hallatjuk hangunkat, hogy hallják meg a világ vezetői, mert az azonnali és hatékony cselekvéshez kellenek a politikai és üzleti döntéshozók.

Mit tehetek én? Sokat. Szakértők szerint a tehetetlenség, a klímaszorongás legegyszerűbb ellenszere, ha saját lehetőségeinkhez mérten teszünk a környezetért, és több időt töltünk a természetben, mert csak azt tudjuk védeni, amit jól ismerünk.

Cselekedjünk, fogjunk össze, hallassuk a hangunk – egy élhető jövőért.

Forrás: FNA/earthday.org

Kapcsolódó cikkek

A Föld napja mozgalom története

50. Föld napja kihívások - 2020. április 22.

Az emberiség legnagyobb dilemmája

12 évünk maradt – 405 hónapja töretlenül melegszünk

Mit tehetsz még - heti kihívások