A forrónál is van forróbb: a következő öt év

Az utóbbi négy év együttvéve melegebb volt, mint bármely más négyéves periódus korábban, és mindez csak rosszabb lesz, ha nem változtatunk életmódunkon – derül ki a legújabb jelentésből.

Négy klímakutató intézet külön-külön elvégzett elemzése ugyanarra az eredményre jutott: 2018 a negyedik legmelegebb év volt a sorban 2016, 2015 és 2017 után, és ez a négy év együttvéve melegebb volt, mint bármely más négyéves periódus korábban az ipari forradalom óta. [A négy intézet: az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodája, a genfi Meteorológiai Világszervezet (WMO), az amerikai NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).]  2015-ben kezdődött ez a lázas gyorsulás.


Hőemelkedés...

Átlag 1 fokkal van melegebb az iparosodás előttihez képest a Földön. Mit számít egyetlen foknyi különbség, gondolhatnánk. Plusz 1 fok a testhőmérséklettel összevetve még csak hőemelkedésnek számít, ám újabb 1-2 fok, és máris súlyos láztól szenvedünk, ahogy a Föld is hamarosan fog, ha nem változtatunk a növekedésre épülő társadalmi-gazdasági rendszeren.

A NOAA adataiból kiderül, hogy 2018-ban az átlaghőmérséklet 0,79 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. századi átlagnál. A következő öt év pedig még melegebb lesz, mint az elmúlt négy év a brit meteorológiai hivatal számításai szerint, átlaga 14,73 és 15,27 Celsius-fok között várható. Az elemzések alapján a feljegyzések kezdete óta a 20 legmelegebb évet az elmúlt 22 évben mérték.

"Az elmúlt négy évben a melegedés üteme kivételes volt a szárazföldön és az óceánokban is" - hangsúlyozta a WMO főtitkára, Petteri Taalas. Az adatok világosan jelzik, hogy a klímaváltozás gyorsul, összefüggésben a levegőben lévő üvegházgázok rekordnagyságú koncentrációjával.

...pillanatok alatt súlyos lázzá válhat

"Ha kitermeljük az összes ismert fosszilis energiaforrást, akkor a hőmérséklet-emelkedés még drasztikusabb lesz" – mondta korábban a főtitkár. Márpedig túlfogyasztunk.

A szén-dioxid koncentrációja 146%-kal magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt. A 2017. évi 1,6%-os növekedés után tavaly már 2,7%-kal nőtt a globális szén-dioxid-kibocsátás. A növekvő kibocsátás következtében már 2050-re elérhetjük a 2 fokot. A világ jelenleg afelé halad, hogy a Földön 2100-ra 3-4 Celsius-fokkal vagy annál is többel nő az átlaghőmérséklet az ENSZ értékelése szerint.

„A rendszer változzon, ne a klíma"

"A klímaváltozás nem egy távoli jelenség, hanem már itt is van" - hangsúlyozta Patrick Verkooijen, a klímaváltozással foglalkozó holland Global Center on Adaptation vezetője. A szakember szerint több zöld beruházásra van szükség, a teendők széles skálájának a tengerszint emelkedése elleni védekezéstől az erdősítésen át a szárazságtűrő gabonákig sok mindenre kell kiterjednie.

A klímaváltozás miatt régóta kongatják már a vészharangot a szakemberek, és a fiatalok már követelik a változást. Az emberiségnek alig 12 éve maradt arra, hogy csökkentse a légköri szén-dioxid mennyiségét. A klímaváltozás többek között az elvándorlást és az emberiség létét fenyegető kihalás ütemét is beindíthatja. Pedig a változáshoz nincs szükség csodára. Elég lenne ezt a 13 egyszerű dolgot betartani.

Forrás: FNA/NOAA/WMO/MTI

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívás

2018 rekordmelege emelte az árakat Magyarországon

A vesztünkbe rohanunk – 12 évünk maradt a cselekvésre

Rekorddöntő kibocsátás - dől a dominó? 

Klímavédelmet követelnek - májusig tüntetnek

Az a kritikus 6 fok - film