350 ppm - van még esély

Az éghajlatvédelmi világnap ötlete a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi mozgalomtól származik - a szám az atmoszféra biztonságos szén-dioxid-szintjére utal, ami mára elérte a 400-at! Hogyan lehetne azt visszaszorítani legalább 350-re? Még van esélyünk.

A 2015. decemberi párizsi klímacsúcs különös jelentőséget ad az idei éghajlatvédelmi világnapnak (október 24.), annak gyors ratifikálása is jelzi, hogy ideje cselekedni.

„Ha az emberiség szeretné megőrizni a bolygót olyannak, amelyen az emberi civilizáció kifejlődhetett, akkor a jelenlegi szintről legalább 350 ppm-ig csökkentenünk kell a szén-dioxid kibocsátását" - állítja James Hansen neves klímakutató.

A Föld légkörének szén-dioxid-tartalma hozzávetőleg 280 ppm volt az emberi civilizáció kezdetétől egészen az ipari forradalomig. Az emberiség csak ekkor kezdte elégetni a szenet, a gázt és az olajat, és emiatt a szén-dioxid mennyisége a légkörben emelkedni kezdett, először lassan, majd az elmúlt évtizedekben egyre gyorsuló ütemben, és a telítettség mára elérte a 400 ppm-et. (A ppm arányszám, az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja, azaz részecske per millió - jelenleg évente átlag 2 ppm-mel növeljük a légkör szén-dioxid-telítettségét.)

Ha még ebben a században nem csökkentjük a telítettséget 350 ppm alá, akkor Földünk klímarendszere veszélyesen közel kerül egy olyan fordulóponthoz, ahonnan már nincs visszaút. (Riasztó tény, hogy a NOAA mérései szerint 2016 szeptembere sorrendben a 381. olyan hónap egyhuzamban, amelynek az átlaghőmérséklete a 20. században mért, adott havi átlagok felett járt!)

1 milliárd klímamenekült 2050-ig?

2016-ban tartósan elértük a 400 ppm-et és az 1 Celsius-fokos felmelegedést, és a hatások önmagukért beszélnek. Erőteljesen olvadnak és visszahúzódnak a gleccserek, veszélyeztetve több millió ember elsődleges ivóvízforrását. A világszerte gyakoribbá váló szélsőséges időjárás – hurrikánok, áradások és aszályok – súlyosbítja a konfliktusokat különösen azokban a túlnépesedett régiókban, ahol már kimerülőben vannak a források.

Felerősödött az óceánok felmelegedése. Tízszer gyorsabban olvad a sarki jég az eddig előre jelzettnél, és az olvadás annyira gyors, hogy már a következő 50 évben 3 métert emelkedhet a tengerszint egy 2015 nyarán közzétett tanulmány szerint - amelyet James Hansen klímakutató és 16 szerzőtársa jegyez. A világ népességének a fele tengerpartoknál él - az ENSZ 0,25-1 milliárd klímamenekülttel számol e század közepére a melegedés ütemétől függően.

Félúton járunk - van még esély

A megengedhető kritikus 2 Celsius-fokból 1 már bekövetkezett. Még van esélyünk változtatni, visszaszorítani a légkör széntelítettségét 350 ppm-re. Ahhoz, hogy az éghajlatváltozás ne váljon visszafordíthatatlanná, a klímapolitikai döntésekkel el kellene érni, hogy világszerte 50-70%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása 2050-ig.

Naponta 90 millió tonna légkört melegítő gáz kerül a légkörbe világszerte, azaz minden egyes ember naponta 12 kg üvegházgázért felel.

Sok múlik a döntéshozókon, de az egyének, közösségek szerepe is jelentős. 2015 áprilisban, a 25. hazai Föld napján közzétettünk sokféle cselekvési lehetőséget, ezek egyike a húsmentes hétfő - ha a Föld napjától az éghajlatvédelmi világnapig (október 24.) 200 000-en vállaltunk volna heti egy húsmentes napot, azzal annyi üvegházgázt tartanánk vissza, mintha fél évre leállítanánk 8800 személyautót.

Még nem vagyunk 200 000-en, de egyre többen figyelünk étkezésünk éghajlati hatására, akik csak egészséges mértékben fogyasztanak állati eredetű ételeket. Egy húsmentes napon, pontosabban ha ezen a napon kerülünk minden állatit (húst, halat, tejet, tojást, túrót, sajtot stb.), személyenként 4 kg szén-dioxiddal kevesebbet juttatunk a légkörbe – azaz egy zöldséges hétfővel aznapi átlag 12 kg-os szénlábnyomunk 35%-kal csökken!

Érdemes kipróbálni, már több mint 70 recept közül lehet választani. És ez csak egy lehetőség a sok közül, amit tehetsz.

Részese lehetsz olyan hazai vagy világméretű megmozdulásnak, amellyel a vezető hatalmakat, befektetőket, politikusokat ösztönözheted felelős döntések meghozatalára.

Forrás: FNA/350.org

Kapcsolódó cikkek

Húsmentes hétfő

Mit tehetsz Te - minden héten Föld napja

1000 éve példa nélküli a Föld melegedésének mai üteme

Éghajlatváltozás

Túlhasználat

Olajcsúcs