Termékdíj

Azokra a termékekre vetik ki, amelyek a termelés, forgalmazás, fogyasztás során veszélyt jelentenek a környezetre összetevőik vagy mennyiségük miatt. Célja, hogy a környezetre ártalmas termékek árát olyan mértékben növelje, amely egyrészt a környezet tehermentesítésének költségét is tartalmazza, másrészt a termékdíjjal növelt árral ösztönözze a kevésbé szennyező, környezetbarát termékek gyártását, forgalmazását és fogyasztását. Az ökoadókhoz tartozó termékdíjat Magyarországon először 1992-ben vezették be a gépjármű-üzemanyagokra, 1995-től pedig a csomagolóeszközökre, a gumiabroncsokra, a hűtőberendezésekre, akkumulátorokra is kiterjesztették. A bonyolult eljárásrend, a mérték és átvállalhatóság miatt sokat kritizált környezetvédelmi termékdíj törvény legújabb módosítása 2010. január 1. óta hatályos.

A legújabb környezetvédelmi termékdíj jogszabályt 2011. június 27-én este elfogadta a Parlament. A változások egyik része 2011. szeptember 1-től, másik része 2012. január 1-től lép életbe a szabályozásban.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosítása és eltérő szöveggel történő hatályba léptetése.

Célunk, hogy ellenszolgáltatás nélkül segítsünk kiigazodni a termékdíjas jogi és eljárási környezetben, mellyel megelőzheti a pénzügyi szankciókat és a hátrányos jogkövetkezményeket.