Arzén a vízben

A vízminőséget egyes területeken a magas arzén-, bór-, ammónia-, vas- és mangántartalom, valamint a határértéket jóval meghaladó metángáz-tartalom jellemzi. A jelenlegi jogszabályi előírások szerint 2009. december 25-ig kellett biztosítani az megfelelő minőségű ivóvizet, de Magyarország 3 éves halasztási kérelemmel fordult az Európai Unióhoz, így a program befejezését 2012. december 25-ig kell megvalósítani.

371 magyar településen magasabb az ivóvíz arzénkoncentrációja az EU által meghatározott értéknél. Ezen a helyzeten 2009 végéig kellett volna változtatnunk, de nem megy. Magyarország inkább 3 éves halasztást kér az Európai Bizottságtól.

Európai Uniós tagállamként számos elvárásnak kell, illetve kellene megfelelnünk. Ilyen az ivóvízzel kapcsolatos egészségügyi határértékek betartása is, amely technikai hátterét a kifogásolt ivóvíz-minőségű települések zöménél 2009 decemberéig sem sikerült megteremteni. Például több mint 450 településen ma is magasabb a megengedettnél a csapból kifolyó víz arzéntartalma.

Noha tavaly szeptemberben haladékot kért hazánk az arzénnal kapcsolatos vízminőségi problémák megoldására az Európai Bizottságtól, végleges válasz eddig nem érkezett. Pedig rengeteg az érintett: több mint 400 településen magasabb az ivóvíz arzénkoncentrációja a megengedettnél. Az országos ivóvízminőség-javító program lassan halad, a településeket főként a vízdíjak várható emelkedése tartja vissza a beruházásoktól.