Nulla fogyasztású épületcsoda Szentendrén

A nagy konferenciaterem maximális befogadó képessége 150 fő iskolapados ültetéssel, illetve 300 fő színházterem szerű berendezéssel

A ház nem vesz fel energiát a környezetétől. Pontosabban időnként felvesz, máskor viszont lead, és így a hosszútávú mérlege nulla, azaz a működése nem eredményez széndioxid kibocsátást. Ez a Regionális Környezetvédelmi Központ épülete, amely több ország tulajdona, és nagyon sok pénzből épült. De vajon nem áldoztak-e túl sokat az energiahatékonyság oltárán?

A Regionális Környezetvédelmi Központ konferenciaépületnek használja a házat, amire valószínűleg nagyon ideális, lakóháznak viszont nem lenne jó egy olyan épület, amelynek az ablakait nem lehet kinyitni, és kívülről úgy néz ki, mint egy atomerőmű. Pedig száz százalékban megújuló energiaforrásokat használ az épület. Az alábbi, négyperces videón környezetvédelmi szervezetek tagjaival jártuk be a Regionális Környezetvédelmi Központot, amelynek kommunikációs vezetője tartott rövid ismertetőt, majd két vendég, a Független Ökológiai Központ ügyvezető igazgatója, és a Magyar Természetvédők Országos Szövetségének munkatársa mondta el véleményét. A benyomások vegyesek.

A technika lenyűgöző: az épület világítását, fűtését és légkondicionálását napelemek hajtják. Éjszaka, vagy rossz idő esetén a rendszer az országos hálózatból pótolja a hiányzó áramot. De később ugyanezt vissza is táplálja a hálózatba, amikor maga nem használja fel az általa megtermelt áramot.
Geotermikus energiát is felhasznál, amelyet a föld mélyébe fúrt csőhálózaton keresztül nyer. A tervezésnél különös hangsúlyt fektettek a hőszigetelésre és a természetes fény minél jobb kiaknázására. Például a mennyezeten üvegszalag fut körbe, amely az ablakon beáramló természetes fényt a termek mélyére vezeti. Az épületet iszonyatosan megpakolták automatikával. Például a világítást automaták kapcsolják fel, ha valaki belép a terembe, de egy-egy szobán belül is figyeli a rendszer, hogy épp hol tartózkodik benne valaki. Ugyanez az intelligens vezérlés irányítja a légkondicionálást és a szellőzést.
Közel kétmillió euróba, azaz ötszázmillió forintba került a beruházás, amit Olaszország, Norvégia, Lichtenstein és Izland finanszírozott. Ez több évtized alatt térülhet csak vissza. Jól lehet vele illusztrálni, hogy az emberiség már birtokában van annak a technológiai tudásnak, amelynek segítségével le lehet lassítani a klímaváltozást. De ma még nem tudjuk vagy nem akarjuk kihasználni ezt a tudást. Aki kételkedik, az látogasson el például a szervezet honlapjára www.rec.hu, amely mindig jelzi, hogy épp mennyi áramot termel a ház. Borult időben is termel. Szóval a technika már tényleg itt van, csak használni kell.

(Forrás: NOL, 2008. augusztus 16.)