Al Gore: Kellemetlen igazság

Két Oscar-díjat nyert film a klímaváltozás veszélyeiről.

(Színes, feliratos amerikai dokumentumfilm, 100 perc, 2006)


A Kellemetlen igazság Al Gore amerikai politikus írása alapján készült film, amely a globális felmelegedés elleni lépéseket szorgalmazza. A film arról szól, hogyan kell átalakítanod a napjaidat, hogy túlélje a Föld az emberiség beavatkozásait. A kellemetlen igazság az, hogy 2015-ben bekövetkezik a globális éghajlati fordulópont, amikor a folyamat már nem lesz visszafordítható. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, extrém időjárást, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni.

Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Al Gore George Bush politikai ellenfele, aki az iraki háború és az amerikai gazdaság védelme helyett a környezet védelmét sürgetné. Szó esik a kiotói jegyzőkönyvről, az Aral-tó eltűnéséről, a Csád-tó (a világ 6. legnagyobb tava) kiszáradásának utolsó szakaszáról, a már kihalt állatokról, a szén-dioxidról, arról, hogy az elektromos áram használata, pocsékolása, növekvő igénye tovább növeli a globális felmelegedést, Bush által lefizetett lobbizókról (Philip Cooney), akik tagadják és elhitetik velünk a felmelegedés létezésének hamisságát, azokról a tévhitekről, amit ezek az emberek okoznak, a columbiai gleccser fogyásáról, a hurrikánokról (Katrina, Emily, Wilma, Rita), a környezetvédő Roger Revelle professzorról, a tundra fagyott talajának kiolvadásáról és az ennek következtében összeomló épületekről, az Antarktisz Larsen-B selfjegének teljes széteséséről, a nyugat-antarktiszi selfjég közelgő elpusztulásáról, a grönlandi olvadékvíz-tavakról. 2003-ban pedig kettéhasadt az Északi-sarkvidék legnagyobb selfjege.

Az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore a 2000-es választási vereségből felocsúdva életét újfent annak szentelte, hogy segítsen a bolygót megmenteni a maradandó változásoktól.

(Forrás: wikipedia, port.hu)

A film magyar szinkronnal itt megtekinthető.

A film hivatalos weboldala: http://www.climatecrisis.net

A film 6 részben megtekinthető a civiljutub.hu oldalon magyar felirattal.

Beszélgetés Al Gore-ral a filmről angol nyelven.