Fess festőnövénnyel

Ha húsvét, akkor torma és tojásfestés – ünnepelj zölden, színezd festőnövényekkel a szabadon kapirgálóktól származó tojást, és kínáld frissen reszelt házi tormával. A jóból kevés is sokat ér.

A természetes festőnövényekkel festett tojás egészségünknek és a környezetnek is kevésbé árt, héja komposztálható.

Festése egyszerű: áztassuk vízbe a festőnövényt 1:1 arányban, forraljuk föl, majd lassú tűzön melegítsük még 15-20 percig. Minél tovább ázik-fő a növény a vízben, annál sötétebbre színezi a tojást. Közben óvatosan zsírtalanítsuk szódabikarbónás, kézmeleg vízbe áztatva a nyers tojásokat, hogy majd egyenletesen fedje be héjukat a festék. Ezután tegyük a meleg, növénnyel teli színes vízbe a nyers tojásokat, és nagyobb lángra téve ebben főzzük félkeményre 5-8 percig. Segíti a festék tapadását, ha a tojásfőzés előtt 1-2 kanál ecetet keverünk a színes főzőlébe.

Sárgásbarna színt ad a vöröshagyma héja, a sáfrányos szeklice, a körömvirág szirma.
Barnáspiros lesz a tojás, ha apróra vágott céklát keverünk a főzővízbe.
Vöröses a nyírfalomb, almafakéreg és szurokfű keverékétől.
Zöld festőanyag a spenót, a csalán, a szárított citromfű, a petrezselyemlevél.
Kékeslila színt ad a vöröskáposzta, a lilahagyma héja, a fekete ribizli, a szeder.
Sárgás árnyalathoz fess reszelt sárgarépával, 1 ek. kurkumával, narancs- vagy citromhéjjal.
Narancsosra fest a zöldhagyma héja, a paprika, sőt a színét némi chiliporral sötétítheted.
Sötétbarna színt ad az erős fekete tea, a dióburok vagy -levél (de a dióval festettet ne együk meg).

A még festetlen főtt tojásra préselt levelet, virágot rögzíthetünk (például harisnyával), vagy méhviaszba mártott írópálcikával „írhatunk" rá tetszés szerinti mintát. A mintás vagy megírt főtt tojásokat tegyük néhány órára a megfelelő színű festőnövény kihűlt főzőlevébe.

Zsiradékba, étolajba mártott rongydarabkával, szalonna-bőrrel fényesítve élénkebb színű lesz a festett tojást.

Ha kész a festés, a lehűlt főzőlét locsold virágaidra, a festőnövényt a komposztba.

Milyen legyen a tojás?

A húsvétot megelőző nagyböjt után mértékkel fogyasztva már színesíthetjük étrendünket némi állati eredetű fehérjével, például tojással. A tojás az olyan állati eredetű élelmiszerek egyike, melynek jelölése tájékoztatja a fogyasztót, hogy az állatellenes nagyüzemi vagy állatbarát szabad tartásból származik: a fogyasztó vásárlásával dönthet arról, hogy melyiket támogatja.

A tojáson kóddal kell jelölni a tartás módját, amely lehet ketreces (3), mélyalmos (2), szabadtartású (1) vagy bio (0). A csomagoláson ezt szöveggel is fel kell tüntetni. Mivel a jogszabály csak a 350 tyúknál többet tartó termelőkre vonatkozik, előfordul – elsősorban piacokon, vásárokon –, hogy jelöletlen tojással találkozunk, vagy a jelölés elmosódik, nem olvasható, egyes előírás szerinti adatok (például szavatossági idő) nincsenek feltüntetve.

Miért jó tudni?

Mert a helyi kistermelők szabadon tartott állatai kevésbé terhelik és szennyezik környezetünket, mint a nagyüzemi, állatbarátnak nem nevezhető telepek mennyiséget és hasznot szem előtt tartó állattartó módszerei.

Figyeljük a tojások jelölését, az eligazodásban a NEBIH részletes tájékoztatása is segít.

Tormakrémet csakis házilag

Frissen reszelve az igazi – könnyfakasztóan csípős, baktérium- és vírusölő hatású illóolajai hatásosan tisztítják a légutakat, érdemes szeretni. Csípősségét citromlével, almával, naranccsal vagy céklával krémesítve szelídíthetjük. Gyorsan kész, adalék- és csomagolásmentes, és a hűtőben hetekig eláll.

Forrás: Hétköznapi kalauz

Kapcsolódó cikkek

Zöldséges hétfők – miért húsmentes?

Csicseri, borsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske...

Mi legyen a tányérunkon?

Kevesebb hússal több kiló fogy

Kevesebb hús, több erdő

Mit tehetsz még - heti kihívások