Étrendet váltanak a medvék a klímaváltozás miatt

Lazac helyett fekete bodzát esznek inkább a halak ívási időszakában a Kodiak-medvék Alaszkában – figyelték meg amerikai kutatók, akik szerint a jelenség hátterében a klímaváltozás áll.

Az Alaszka déli partvidékénél található Kodiak-szigetcsoporton élő barna medvék (Ursus arctos middendorffi) a jegesmedvék mellett a legnagyobb testű szárazföldi ragadozó emlősök a Földön.

A Kodiak-medvék rendszerint előszeretettel fogyasztják a folyókból íváskor felugró lazacokat. A kutatók azonban megfigyelték, hogy az alaszkai éghajlat melegedésének hatására megváltoztak a medvék táplálkozási szokásai.

Kamerákat helyeztek ki a térségben, hogy rögzítsék, amint a ragadozók elkapják a lazacokat, 36 nőstényre pedig GPS-gallért helyeztek és követték mozgásukat, területi vizsgálatokat végeztek és tanulmányozták a medvék ürülékét is.

Felfedezték, hogy a Kodiak-medvék egyre inkább döntéshelyzetbe kerülnek, hogy lazacot vagy fekete bodzát egyenek-e, mert a bodza a megszokottnál korábban érik, így a bodzaszezon átfedi a lazacok ívási periódusát.

Korábban a lazacok ívása rendszerint július végén kezdődött, a fekete bodza pedig augusztus végén érett. A medvék begázoltak a sekély folyókba, hogy az ívási területre tartó lazacokat elkapják és megegyék. Egy hónappal később pedig az éppen megérő fekete bodza lett a fő táplálékuk.

Az elmúlt évtizedekben azonban megváltozott a helyzet, a fekete bodza gyakran már július végén érni kezd. Ebben a helyzetben a medvék a bodza mellett döntenek: teljesen elhagyják a folyót és szinte kizárólag a gyümölcsöket fogyasztják.

A szakértők szerint egyelőre nem tisztázott, milyen hatása van a váltásnak a medvékre, a lazacokra vagy más élőlényekre, melyek a medvék által hátrahagyott halmaradványokkal táplálkoznak.

Forrás: MTI/phys.org

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te - heti kihívások

13 + 1 tény az élelmezés helyzetéről

Az emberiség legnagyobb dilemmája