Csúszik a járda? Felejtsd el a sót!

Essen hó, pláne ónos eső, azonnal előkerül a só, pedig a konyhasó –7 ºC alatt hatástalan, és súlyos károkat okoz. Használata büntethető, szabálysértésnek számít. Kíméljük a fákat, érdesítsük inkább a csúszós felületeket téglaőrleménnyel, homokkal, fahamuval… és legyünk hóhányók!

Az utakra szórt maró hatású konyhasó nemcsak a fákat, a növényzetet, rovarokat, talajt, talajlakókat károsítja, hanem szinte mindent, amit ér: utakat, hidakat, járműveket és épületeket, közműveket, vezetékeket, mert amint enyhül az idő, a só a csapadékban feloldódva messzire eljut. A sós lé az autók gumiját, alvázát is megeszi, sőt idővel az aszfaltot és a betont is. Az állatok, kutyák is nehezen viselik, ha kimarja tappancsukat a só.

A télen kiszórt hatalmas mennyiségű só éveken át velünk marad – olvadáskor nehezíti a visszamaradó víz természetes párolgását, károsítja a természetet, a felszín alá, az alvázak üregeibe bejutó sóoldat egész évben rágja, gyengíti az acélszerkezeteket, hidakat, vasbetont, utakat...

Büntethető a sózás

Az útsózás szabálysértésnek minősül, ha ezzel veszélyeztetjük a fákat, mert a só többek között gátolja a fák folyadékfelvételét, és azok kiszáradnak. Épp ezért A fás szárú növények védelméről szóló 2010. évi kormányrendelet szerint a járdákat, utakat nem lehet olyan anyaggal csúszásmentesíteni, ami kárt okoz a környezetben – a sózást akár 50 000 Ft pénzbírsággal is sújthatja a helyi hatóság. Az önkormányzatok helyi rendeletben ennél szigorúbban is szabályozhatják a sózást, sőt akár teljesen meg is tilthatják.

Légy hóhányó

Csúszásmentesítésre minden jobb, mint a konyhasó. A legjobb, ha a havat időben kezdjük lapátolni, söpörni, még mielőtt lefagyhatna. Semmit nem kell kiszórni, és még sportolunk is a friss levegőn.

Ám ha a napközben letaposott hó lefagy, vagy ha ónos eső miatt csúszik a járda, arra szórni kell valamilyen környezetkímélő csúszásgátlót.

• A házak, üzletek körüli járdák csúszás-mentesítéséről ugyanis az ingatlantulajdonosoknak kell gondoskodniuk, a közutakat pedig az önkormányzatoknak kell rendben tartaniuk.

• A só számos anyaggal kiváltható: téglaőrlemény, fahamu, kőzúzalék, homok, faforgács, kálisó (útkáli), sőt a zeolitos macskaalom is megfelel erre a célra.

• A legjobb csúszásgátló anyag talán a téglatörmelék (0,5 mm-es) őrleménye, amely amúgy szemétbe kerülne. Sötét színe gyűjti a hőt, olvaszt, kellően puha, így sem az utat, sem az autókat nem károsítja.

• A vegyi anyagok közül a kálisó (útkáli) a sónál kevésbé károsítja a fémeket, környezetkímélőbb és hatékonyabban olvaszt, –25 ºC-ig a visszafagyást is megakadályozza, és a sónál kevesebb kell belőle.

• A konyhasónál az acetátok, nátrium-, kálium- és magnéziumalapú vegyi anyagok is környezet-kímélőbbek – például a jegesedést megelőző kalcium-magnézium-acetát nem károsítja a betont, és veszélytelen a növényekre, állatokra.

Legyél hóhányó! Felejtsd el a sót!

Forrás: Hétköznapi kalauz/FNA

Kapcsolódó cikkek

Évi 15 milliárd fa tűnik el a Földről

Fákat a Földnek – 7,8 milliárdot 2020-ig

A homokóra lassan lejár

Poszthumusz

Mit tehetsz Te - heti kihívások