Tim házról házra ugrik a Földért

Tim Shieff erős, nagyon erős és izmos. Híres szabadfutó (freerunner) világbajnok, sok londoni épület tetején ugrált már, a tettek embere. 

Tim 27 éves. A londoni klímatüntetések idején is sajátosan és végül nagy figyelmet elérve tiltakozott: az utcák fölött ugrált épületről épületre, és végül egy olyan műemlék épületen landolt, amiért letartóztatták.

Két hónappal később akkor fotózták le, amikor épp átugrott és – ádámkosztümben – lógott a magasban egy neves londoni épület peremén. Ezzel az akciójával Jamie Oliver étrendváltó oktató programját segítette – nőtt is a pénzadományozók és támogatók száma.

Tim szerint „A szabadfutás vicces dolog, ez az életem, és arra is jó, hogy felhívd az emberek figyelmét valamilyen fontos dologra. Ugrálok, ha állatokat mészárolnak le, vagy ha elszennyezik a bolygót. Az állatok jogai személyes ügyem. Ezek valós problémák. Szerencsére az én generációm már tesz a környezetért, már figyel arra, mit vásárol és mit eszik".

Mikor kezdted a szabadfutást, és aktivistaként mióta használod azt?

16 évesen kezdtem ezt az utcai extrém sportként ismert szabad atlétikát. Élvezem, és mindig úgy próbáltam előbbre jutni, fejlődni, ahogy a gyerekek: legyél kreatív, mássz a dolgokon. Ennek köszönhetem, hogy felnőttként is megőriztem a játékosságot.

Akkoriban találkoztam a vegánsággal. Aztán azt is megtudtam, hogy az állattartás igen nagy környezetszennyező. Éreztem, ez az én ügyem.

Mindenki tehet valamit azon kívül is, hogy elszörnyedve nézi a pusztítás képeit. Az járt a fejemben, hogy „Mit adhatnék, mi tenné jobbá, hogyan tudnám megértetni..."

Miért környezetvédelmi ügy a vegán étrend?

A globális kibocsátások 13%-a ered a közlekedésből, viszont a haszonállatok tartásából jóval több, 51%. (A FAO jelentése szerint a globális üvegházgáz-kibocsátás 14,5%-a származik a haszonállattartásból, egy másik, a Worldwatch által publikált tanulmány szerint a haszonállatok és azok melléktermékei valójában a globális kibocsátás 51%-áért felelősek. A szerk.)

A pénzeddel szavazol, azzal támogatod azt, amit megveszel. Ha kevesebb húst vásárolsz, kevésbé támogatod a haszonállatok ipari tartását, és a kereskedők változtatni fognak. A szupermarketek, a boltok kevesebb húsárut kínálnak majd, helyette megjelennek a polcokon a kevésbé környezetkárosítóan termelő kisgazdaságok idényterményei, és ha egyre többen választjuk ezeket a táplálóbb élelmiszereket, akkor az áruk is folyamatosan csökkenni fog.

Ha környezetvédő vagy és tenni akarsz a Földért, közös jövőnkért, vásárolj több zöldséget és kevesebb állati eredetű élelmiszert.

Nehéz lehet egyedül sok embert elérni, átadni az üzenetedet

Persze, meg kell találnod a közönségedet. Mindenki másra figyel fel, másra érzékeny, máshogy reagál ugyanarra a dologra. A semmittevés nem nekem való. Ha a vonaton utazom, és látom, hogy egy fickó megüt egy lányt, és csak ülök azt gondolva, én nem ilyen vagyok, én nem verek lányokat, ez rendben van. De fel is állhatok és megállíthatom a fickót.

Szerintem beszéljünk csak nyíltan a tényekről, és tegyünk a magunk módján. Sokat dolgozom Jamie Oliverrel, és neki egészen más a közönsége: a tömegek. Ha túl gyors iramot diktál, akkor elvész az üzenete és senki sem fog hallgatni rá. Ezért nagyon lassan halad, és ezzel nagyon nagy hatást ér el.

Az étrend nehéz ügy. Az emberek előbb változtatnak a vallásukon, mint az étrendjükön. Megszokásaink rabjai vagyunk, szinte már függőség, hogy úgy és azt esszük, amit megszoktunk, naponta háromszor. Nem egyszerű szóvá tenni, megértetni bárkivel is, hogy ezzel talán árt másoknak.

Néhányan rávágják: „Ugyan már! Az emberiség mindig így élt, ez kell a túléléshez!" Mások meg azt magyarázzák, foglalkozunk magunkkal, ne velük. Ugyan már. Ha Angliában mindenkinek magának kellene leölnie az állatokat azért, hogy megegye, nem sokan vállalnák. Ha felkapnék az utcán egy galambot és átharapnám a nyakát, mindenki azt gondolná, megőrültem. Ehelyett inkább csak szembesíteni szeretném az embereket a tényekkel.


Sok fiataltól kérdeztem már, miért gondolják, hogy nehéz elköteleződni olyan ügyek mellett, mint például a klímaváltozás, és kiderült, hogy szándékaink azonosak: csak ők eddig nem gondolták, hogy van választásunk.

Ez van, amikor leesik a tantusz. Ha nézel egy videót az ipari állatfarmokról, a felvételeket, ahogy átrepülnek azok fölött, úgy érzed, ez az egész irreális – mert a valóságban sohasem jutunk ezek közelébe. Az egész olyan távoli. Nem igazán értjük, fogjuk föl azt.

Szerintem a környezettel lehet a legegyszerűbb megértetni a lényeget. Többségünk elfogadja, hogy az állatokat megölik, és nem nagyon törődnek vele – ami mindig meglep engem. Nem szeretek az egészségre hivatkozni, mert az egészségedért tenni dolgokat önzésnek tűnik. Abban viszont minden gondolkodó ember egyetért, hogy a környezetről nekünk kellene gondoskodnunk.

Reménytelinek látod a jövőt?

Persze. Idő kérdése. Igazságtalan lenne örökké elégedetlenkedni, épp egy jelentős elmozdulás közepén járunk. A 16-25 évesek 20%-a ma már vegetáriánus vagy vegán (Angliában). Ez a generáció már eljutott ide. Ahogy idősebbek lesznek, az utódaik még érzékenyebbek és előrelátóbbak lesznek. A kölykök majd már értik, miért ne egyenek állatokat. Amint felnőnek, gondolom, megkapjuk majd tőlük a kérdést: „Anya, apa, nem hiszem el, hogy ti valaha állatot ettetek. Miért?" Ez csak idő kérdése. 20 év múlva, gondolom, az országok majd már vegetáriánusnak hirdetik magukat.

Ezt nehéz elképzelni

Lehet, de ha belegondolunk, hogy a társadalom csak a múlt században fogadta el a feketék és a fehérek egyenjogúságát, vagy a nőkét és a férfiakét, akkor van rá esély. Egy filozófus (Arthur Schopenhauer) mondta, hogy minden új irányzat elfogadásának három szintje van. Először az nevetség, gúny tárgya. Aztán következik a heves ellenállás, és csak ez után fogadják el mint igazságot. Mi most még a nevetségesség, gúny tárgyai vagyunk. Az emberek még viccet csinálnak a vegánságból. A következő lépés, szerintem, valamiféle heves ellenállás lesz.

Hogyan viselik el ezt a gúnyt azok, akik most Váltanak a zöld étrendre?

Nevetnek rajta. Az oroszlánok nem törődnek a bárányok véleményével. Ez törődés a környezettel, empátia. Ha te ez ellen vagy, akkor a rossz oldalon állsz.

Forrás: theguardian

Kapcsolódó cikkek

Miért húsmentes?

Az állattartás hosszú árnyéka

Állattartás és klímaváltozás