A változás Te vagy

Szeptember 30-án megnyitott Magyarország első csomagolás nélkül árusító boltja Budaörsön. A noPack egyebek mellett a tudatos vásárlást, a zéró hulladékot és a méltányos kereskedelmet tűzte zászlajára, és meghirdette erre a napra az ország első csomagolásmentes napját.

"Használd újra amit lehet, töltsd újra az üveged, ne használj fölösleges csomagolóanyagot és gondolj bele Te is, hogy mennyi fölösleges szemetet termelsz. És sose felejtsd el: a változás TE vagy!" - így hangzik az első csomagolásmentes nap felhívása.

A Budaörs fő utcáján megnyílt üzletben, amely egy "tipikus régi budaörsi portán" kapott helyet, többek között zöldségek, gyümölcsök, magvak, aszalványok, fűszerek, fűszernövények, természetes kozmetikumok, mézek és házi lekvárok, egészséges tésztafélék, teljes kiőrlésű péktermékek, fair trade kávék és teák, környezetbarát tároló edények kaphatók.

A megnyitón Monostori-Kalovits Márk tulajdonos emlékeztetett rá: Magyarországon egy ember évente átlagosan 100 kg csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kg élelmiszer-hulladékot termel. A noPack csapata ezen szeretne változtatni, és ezért hozták létre a boltot, “amely felelősen és etikusan működik, figyelembe veszi a termelők és a vevők igényeit és lehetőségeit, és odafigyel a társadalom és a környezet értékeire és óvja azt” – fogalmazott.

A helyi termékek fontosságát hangsúlyozva Monostori-Kalovits Márk hozzátette, hogy azok mindig megbízható forrásból származnak és kiváló minőségűek. Kiemelte azt is, hogy a noPack nemcsak a helyi gazdaságok mellett elkötelezett, hanem a fair trade kereskedelem mellett is, így a kávé és a tea beszerzésekor ezt is figyelembe veszik. A noPacknál szinte minden csomagolásmentes – emelte ki a tulajdonos. A vásárló mindig annyit vihet haza, amennyire valóban szüksége van, s ehhez magával hozott vagy itt vásárolt tárolóedényeket, különböző méretű üvegeket, kosarakat használhat.

A bolt közösségi tér is – hívta fel a figyelmet -, ahol újrahasznosított és újragondolt bútorok fogadják a betérőt. Mint mondta, ez is fontos szempont volt a berendezéskor, s ha mégis szükség volt új darabra, annak ellensúlyozására fákat szeretnének ültetni a gyerekekkel közösen a város óvodáiban és iskoláiban.

A bolt ötletgazdája szólt arról is, hogy franchise rendszert szeretnének létrehozni, eddig 42 érdeklődő jelentkezett, s érkeztek megkeresések Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is.

Monostori-Kalovits Márk az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sokat segített abban, hogy megtalálják a közös nevezőt, ami “számukra garancia, nekünk biztonság.” A megnyitón jelen volt a település polgármestere, Wittinghoff Tamás (BFE) is, aki gratulált az egyedülálló vállalkozáshoz, s reményét fejezte ki, hogy létrejön egy ilyen szemléletű hálózat.

Forrás: MTI/noPack

Kapcsolódó cikkek

Zacskómentes világnap

Heti kihívás - minden héten Föld napja