Melegszünk. Nagyon

Gyorsul a felmelegedés? 2014 volt az eddigi legmelegebb év a Földön, és 2015 első két hónapja együttvéve szintén a legmelegebb volt a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Február átlaghőmérséklete is dobogós - a szárazföldek és az óceánok felszínén 0,82 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi februárok átlagát.

A februári átlaghőmérséklet csak 1998-ban volt magasabb ennél, akkor 0,86 Celsius-fokkal haladta meg az évszázados februári átlagot. Ezen belül a szárazföldek átlaghőmérséklete 2015 februárjában 1,68 Celsius-fokkal volt melegebb az évszázados átlagnál, és ez szintén a második legmagasabb érték a 19. század vége óta. A legmagasabb februári szárazföldi átlaghőmérsékletet 2002-ben mérték, az évszázados átlagot 1,70 Celsius-fokkal meghaladva.

Az óceánok felszínén az átlaghőmérséklet februárban 0,51 Celsius-fokkal lépte túl a 20. század átlagát, az idei a harmadik legmelegebb február volt a tengereken.

Az év első két hónapja együttvéve a legmelegebb volt a feljegyzések 1880-as kezdete óta, az átlaghőmérséklet 0,04 fokkal haladta meg a korábbi, 2002-es, illetve 2007-es rekordot, a (decemberrel kezdődő) három téli hónap pedig ugyancsak rekordmagas hőmérsékletet mutatott, 0,79 Celsius-fokkal haladva meg a 12,1 Celsius-fokos 20. századi átlaghőmérsékletet, és 0,03 fokkal felülmúlva a korábbi, 2007-es téli rekordmeleget - közölte az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).

Mit tehetünk?

Mivel Magyarország és a közép-európai régió a globális átlagnál jobban melegszik, ideje szembenézni a tényekkel és cselekedni. Először is lassíthatjuk a felmelegedés ütemét, ha kevesebbet fogyasztunk, azaz kevesebbet vásárolunk, kevesebb energiát használunk, kevesebb lesz a hulladékunk, másrészt ezzel a kis odafigyeléssel fokozatosan alkalmazkodunk is a változáshoz. Fogyasztásunk csökkentésével támogatjuk a Hagyjuk a földben világméretű kezdeményezést, és ez egyúttal igazán elismerésre méltó vállalás a 25. Föld napjára.

Az alkalmazkodást nagymértékben segíti az együnk kevesebb húst mozgalom. A Föld Napja Alapítvány 2013-ban indult új éghajlatvédő kampánya déd- és nagyanyáink fenntartható étkezési szokásait szeretné újjáéleszteni, akik még heti 3 húsmentes napot tartottak, hétfőn, szerdán, pénteken nem tettek semmi állatit az asztalra, mert ők önellátóként még tudták, hogy mennyivel több terményt, munkát és időt kíván az állattartás, a húsok és tejtermékek előállítása.

A kevesebb hús jobb a környezetnek, egészségünknek, az állatoknak és pénztárcánk - egy ember egyetlen húsmentes nappal 4 kg-mal kevesebb üvegházgázt bocsát a légkörbe. Mit tehetsz? Kapcsolódj be a 25. Föld napjáig tartó Mediterrán böjtbe, és új ízekre hangolva adj esélyt a Földnek a fellélegzésre.

Forrás: MTI/FNA

Kapcsolódó cikkek

Melegszünk. Nagyon. II.

Melegszünk. Nagyon. I.

Hagyjuk a földben

A múlt mutatja a jelent - és a melegebb jövőt

Megmentené a Földet? Legyen vegán!

Gáz van

Legalább felezd meg

Nullára kellene csökkenteni a szénkibocsátást 2100-ig