Maradék mentve

Utazunk, és indulás előtt kiderül, a hűtőben maradt némi friss zöldség, gyümölcs – megenni, elvinni nem tudod, odaadni hirtelenjében nincs kinek, kidobni vétek. Fagyaszd le gyorsan, bármikor jól jöhet. A teli mélyhűtő kevesebb áramot fogyaszt, mint az üres.

Akár egy kisebb cukkinit, fél csillagtököt, néhány paprikát, barackot, szilvát, csokornyi petrezselymet is megéri így megmenteni. Amúgy is kisebb, étkezésnyi adagokban célszerű mindent fagyasztani, hogy kiolvasztás után az egészet egyszerre felhasználhassuk, mivel a már felengedett zöldséget, gyümölcsöt, egyáltalán bármilyen élelmiszert tilos újrafagyasztani.

Csak mosni, aprítani kell

A nagy a víztartalmú zöldfélékkel nincs sok gond - a cukkini, főzőtök, csillagtök, paprika, uborka, gomba és társaik gyakorlatilag azonnal nyersen zacskózhatók vagy dobozolhatók, ha a cukkini zsenge, akár héjastól, sőt az apróbbak egészben is mehetnek dermedni. Lehet előbb aprítani, szeletelni vagy gyalulni is – attól függően, hogy mire szeretnéd majd felhasználni.

A fűszernövények (petrezselyem, zellerzöld, kapor, menta, kakukkfű stb.) is frissen mehetnek a fagyasztóba, csak mosni, aprítani, konyharuhával a vizet leitatni kell, majd jó maréknyi adagokban lehűteni, mert egy nagy fagyott tömbből nehéz kisebb adagokat letörni.

Néhány perc párolás elég

A babféléket, zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, kelbimbót, kukoricát előbb gyorsan blansírozni kell. Forraljunk vizet egy fazékban, és a megtisztított zöldeket (kisebb adagokban) néhány percig forrázzuk benne, majd szűrőkanállal kiemelve azonnal merítsük hideg vízbe. Ha lehűlt, konyharuhával itassuk föl róla a vizet, és máris mehetnek a zacskóba, dobozba.

Ha leveles zöldek, némi sóska, spenót, mángold maradt a hűtőben, azt előbb szintén blansírozzuk vagy egy kevés olajon pároljuk meg – épp csak amíg összeesik, és ha lehűlt, mehet a mélyhűtőbe. Ugyanígy olajos vagy forró vizes előpárolással fagyasztható még a szeletelt padlizsán, paradicsom, paprika, akár együtt lecsóalapként is. Ha van otthon főtt csicseri, sokféle zöldségkrémet is keverhetsz az útra.

Gyümölcsök is dermeszthetők

Gyümölcsöt (barack, szilva) csak magozva, félbe, negyedbe vágva fagyaszd, mert felengedés után már nehéz leválasztani a magról. Bogyósokat, gurulós málnát, epret, ribizlit pépesítve fagyaszthatod le gyorsan - azaz még nyersen turmixold. Ha gurulóst szeretnél, ahhoz bizony hűtőhely és kicsivel több idő kell. Ugyanis ha nem egy jégtömbből szeretnéd kivarázsolni a szemeket, akkor előbb szépen egyenként tálcára sorakoztatva elő kell fagyasztani őket - ha csontkeményre fagytak, utána már dobozolható, zacskózható is.

Amivel Nem érdemes próbálkozni

A burgonya se nyersen, se sütve-főzve szóba sem jöhet – édeskés ízű és kásás állagú lesz a mínuszoktól, a salátafélék pedig összeesnek. Dinnyefélékkel és avokádóval sem érdemes próbálkozni.

Szerencsére a burgonya száraz, hűvös helyen a kamrában is kibírja néhány hétig, akárcsak a hagyma, és répát, gyökérféléket, céklát, paszternákot sem érdemes fagyasztani, mert az állaguk még blansírozással sem őrizhető meg igazán, másrészt perforált műanyag zacskóban néhány hétig a hűtőben is elállnak. A sütőtök pedig (ha nem sérült) hosszan bírja 10-15 °C-os helyiségben.

Alap a címke és a kíméletes kiolvasztás

Tapasztalat, hogy két hét múlva már fogalmad se lesz, pontosan mit is rejt a zacskó vagy a doboz. Megér még egy percet a címke (mi, mennyi és mikor tetted el). Egyébként a megtisztított és alaposan megmosott vagy előforrázott zöldeket azért érdemes fagyasztás előtt tiszta konyharuhán leszárítani, mert így nem fog a felesleges víz rájuk jegesedni.

Mínusz 18 Celsius-fok az ideális a tiszta nejlonzacskókba vagy műanyag dobozokba zárt finomságok tartós tárolásához, de újrahasznosíthatjuk a tejes, üdítős dobozokat is – vágjuk le a tetejét, mossuk ki forró szódabikarbónás vízzel, majd ha megpakoltuk, ragasztószalaggal jól zárjuk le, és mehetnek az egyforma szögletes, egymás mellé, fölé jól elférő dobozkák a mélyhűtőbe. A mélyhűtő −18 fokon őrzi meg leginkább a vitaminokat, ennél enyhébb hőmérsékleten nagyobb a vitaminveszteség.

Fontos, hogy ha majd sorra kerülnek, mindig lassan, kíméletesen olvasszuk fel a zöldeket. Tegyük egy éjszakára a fagyasztóból a hűtőbe, majd reggel a pultra, hogy ott szobahőmérsékletűre melegedjen. A mikrót felejtsd el, kásás, furcsa ízű lesz az eredmény.

Ha pedig épp nem utazol, akkor üvegbe zárva, aszalva, szárítva is tartósíthatsz sokféle finomságot. Érdemes mindent akkor eltenni, amikor épp terem – ilyenkor a legolcsóbb és a legnagyobb a választék.

Mentve

Évente fejenként 65 kg ételt dobunk a kukába csak Magyarországon. Megtermelésükkel, szállításukkal, elkészítésükkel feleslegesen terheljük a légkört, a környezetet, és pénztárcánkat.

A megtermelt, de meg nem evett élelemből évente 3,3 milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe – vagyis ekkora a meg nem evett ételek szénlábnyoma, éghajlatmelegítő hatása, a termeléshez felhasznált energiáról, vízről, vegyszerről, a szállításról stb. nem is beszélve. Ha mégis kidobod, legalább a komposztba.

Jó tudni, hogy a teli mélyhűtő kevesebb áramot fogyaszt, mert könnyebben hidegen tartható. Ha nincs elég beleraknivaló, még a vizespalack is jobb, mint a pangó üresség. Az eljegesedett mélyhűtő viszont zabálja az áramot, és a jég feleslegesen foglalja a helyet. Ha jégteleníted, az ideiglenesen kivett ételeket csomagold pokrócba vagy újságpapírba. A jég leolvadását gőzölgő meleg vízzel gyorsíthatod, és az edényről se feledkezz meg, amiben az olvadékot felfoghatod.

Kapcsolódó cikkek

40 kg étel a kukába - legalább felezzük meg

Ételpazarlás

Kukadiéta - mennyit hagytál a tányérodon?

Lábnyomok

50 km-es diéta

Krémőrület - csicserik, babok, borsók, lencsék

Mit tehetsz még - heti kihívások