Madarak és fák napja – május 10.

A több mint 100 éves jeles nap a Föld napja testvérünnepe, egy újabb alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére, védelmére. Idén a madarak mellett a fák is nagyobb szerephez jutnak a madarak és fák napján. Az év madara a haris, a fája pedig a mezei szil.

A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára. Egy 1994-es miniszteri rendelet pedig május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának. Ezen a napon évről évre sokféle rendezvény, köztük a Magyar Madártani Egyesület (MME) kiemelt madárünnepei várják az aktív résztvevőket országszerte számos helyszínen.

Otthonunk a természet

Nem véletlen, hogy a madarak mellett a fák is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen a jeles napon. A fák lassítják az éghajlatváltozást, és számos „szolgáltatással" védik a biológiai sokféleséget, egészségünket, jóllétünket. Az árnyékot adó és levegőt párásító fák jelentősen enyhítik a forró nyarakat, a városokban az ún. hősziget-hatást.

A fotoszintézis során a fák oxigént termelnek, és a termelődő oxigénnél 30%-kal több légkört melegítő szén-dioxidot kötnek meg. Egy 50 éves lombos fa 50 kg oxigénnel dúsítja a légkört és közel 70 kg szén-dioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszakban, valamint 400 kg egyéb szennyeződést szűr ki a levegőből (por, nitrogén-dioxidok, kén-dioxid...), és évente kb. 4 ezer liter vízpárát juttat a levegőbe. A természetnek ez a párásító „ökológiai szolgáltatása" nem pótolható a ma oly divatos párakapukkal és vízmedencékkel.

A természetben, erdőn-mezőn, városi parkban néhány órát töltve testünk újjáéled, elillan fizikai, idegi, lelki fáradságunk, szellemileg és fizikailag is felfrissülünk, megújulunk. A nagyvárosokban élők ezért ösztönösen igyekeznek kiszabadulni a házak közötti zajból. Hiszen egymás szavát sem értik a 2-3 sávos utak mellett. Az úttól 100 méterrel eltávolodva, a fák, cserjék, fűfélék zajvédő fala mögött már nyugodtan leülhetünk beszélgetni, olvasni, lazítani. A fák lombjának susogása és a madarak éneke, tücskök cirpelése elfedi a maradék zajt is. Otthon vagyunk, az anyatermészet ölében. A kanyargós utakon lelassul a mozgásunk, a szívverésünk, nyugodtabban tudunk elmélkedni a magunk és a világ dolgairól. A miénknél tudatosabban élő országokban ezért hívják zöldfelület helyett rekreációs területnek a parkokat.

Fatestvér és testvérei

A madarak és fák napján 2016-ban a Népligetben ültet fát a jövő nemzedékek szószólója, Szabó Marcel, aki ezen a napon országgyűlési határozat megalkotását kezdeményezi a Fatestvér programról. Az országos faültetési programot tavaly, a 45. Föld napján indította útjára a „zöld" ombudsman, fölelevenítve a gyermekek születését faültetéssel megörökítő magyar hagyományt („születésfa", „sorsfa"). A program jelmondata, hogy minden magyar kisgyermek születésekor ültessünk egy őshonos fát. Ily módon évente 90 ezer facsemetével lehetne gazdagítani a zöldterületeket az országban.

Pesterzsébeten is fát ültetnek a madarak és fák napján 2016. év elsőszülött pesterzsébeti babájának – és egész napos családi programmal ünneplik a 20. kerületben a 2012-ben útjára indult Csemetét a csemetéknek faültető programot.

Földet a fáknak

Ezeket a nagyszerű kezdeményezéseket felfűzve folytatódik a Föld Napja Alapítvány Fákat a Földnek kezdeményezése – ültessünk 10 millió fát Magyarországon 2020-ig, és óvjuk a meglévőket, mert zöldfelületet a legnehezebb építeni. Az idei Föld napján 35 fát már elültettünk Budaörsön a program keretében, a helyi önkormányzat és a diákság aktív közreműködésével, ősszel pedig – a faültetésre legalkalmasabb évszakban – újabb 110 fa elültetésével zöldül fenntartható településsé Budaörs.

Várjuk a faültető települések, közösségek, egyének jelentkezését, hogy ki, mit, mikor, hova ültet. Testvéreket a Fatestvérnek, Fákat a Földnek.

Forrás: FNA

Kapcsolódó cikkek

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig

Versenyezz a fákkal

Mit tehetsz - heti kihívások

Éghajlatváltozás

Percenként két focipályányi erdő tűnik el

Eltűnt 420 millió madár