Vesztett a kormány a klímaperben

Nyertek a civilek! Még áprilisban 900 civil beperelte a holland kormányt azért, mert nem tesz eleget a klímaváltozás lassításáért. A hágai bíróság most arra ítélte a holland kormányt, hogy további 10%-kal csökkentse a 2020-ra vállalt üvegházgáz-kibocsátás szintjét.

A civil felperesek - az Urgenda civil szervezet és 900 állampolgár - azt akarták elérni, hogy gyorsabb ütemben csökkentsék az éghajlatkárosító gázok kibocsátását az országban. Érvelésük szerint az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés különösen fenyegeti Hollandiát, és ez elég indok volna arra, hogy a kormány a saját állampolgárai védelmében az eddigieknél komolyabb lépéseket tegyen, többet vállaljon.

A hágai bíróság igazat adott a civileknek, és elítélte a holland kormányt. A bíróság kimondta, mivel az állam kötelessége, hogy legalább olyan mértékben betartsa a kibocsátási szinteket, ahogyan az a nemzetközi klímavédelmi egyezményekben szerepel, a holland kormánynak a jelenlegi 13-17%-nál többet kell vállalnia. Az 1990-es szinthez képest legalább 25%-kal kell csökkentenie a kibocsátást az évtized végéig, azaz a következő 5 évben.

A civilek nyertek

Ez volt a világon az első olyan eset, amikor egy civil szervezet és állampolgárok az államot tették felelőssé azért, mert nem cselekszik hatékonyan a klímaváltozás feltartóztatásáért. A civilek nyertek.

A bíróság arra is kötelezte a kormányt, hogy térítse meg az Urgenda civil szervezetnek az ügyben felmerült összes költségét.

"Ez egy történelmi pillanat, a bíróság egy olyan ügyben, a klímaváltozás ügyében foglalt állást, amely mindannyiunkat érint. A hágai bíróság döntése arra bátoríthatja világszerte azokat a bíróságokat, amelyek jelenleg hasonló ügyekkel foglalkoznak, hogy felelősen döntsenek az állampolgárok, mindannyiunk érdekében" - jelentette ki James Thornton, a ClientEarth környezeti jogi szervezet vezetője.

„A kormányoknak kötelességük cselekedni, és ha ezt nem teszik, perekkel kikényszeríthetők az intézkedések. Belgiumban is zajlik eljárás, és reméljük, hogy hasonló bírósági ügy lesz a Fülöp-szigeteken is, ahol a 2013-as Haiyan tájfunnak voltak katasztrofális következményei" – nyilatkozta a Greenpeace Hollandia munkatársa, Faiza Oulahsen.

FRISSÍTÉS: 2018. október 9-én egy holland fellebbviteli bíróság kötelezte a hágai kormányt, hogy 2020-ra legalább 25%-kal (a jelenlegi 13%-ról) vissza kell szorítani a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. A bíróság ezzel helybenhagyta a 2015 nyarán meghozott elsőfokú ítéletet - épp az aggasztó új ENSZ-klímajelentésének másnapján.

Forrás: theguardian

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Példa nélküli gyorsasággal melegszünk

Családok perlik az EU-t szigorúbb klímapolitikáért

Bíróság előtt a holland kormány a klímaváltozás miatt

Nullára kellene csökkenteni a kibocsátást 2100-ig