Késsel, villával az éghajlatváltozás ellen?
Húsmentes hétfővel. A 10 éves nemzetközi mozgalomhoz eddig 29 ország, számos város és intézmény csatlakozott világszerte. Csatlakozzunk mi is.
A túlzott húsfogyasztás napjainkra az egyik legjelentősebb – ha nem az első számú – klímagyilkossá vált. A hús drágul, ennek ellenére a fogyasztás tovább nő, mert még mindig nem fizetjük meg a hús valódi árát: az ipari méretű takarmánytermesztés és állattartás környezet-, éghajlat- és egészségkárosításának a költségeit.
A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. 7,2 milliárdan vagyunk, és „jólétünket” ma már 65 milliárd vágóállat szolgálja. A hústermelés környezeti terhe jóval nagyobb, mint a növénytermesztésé. Miért? Mert gabonával etetjük szinte mindet. Legalább 7 kg gabona kell a marhának, 4 kg a disznónak és 2 kg a csirkének, hogy 1-1 kg húst adjon. Vízből pedig átlag 100-szor több kell 1 kg hús előállításához, mint 1 kg haszonnövény termesztéséhez. A növekvő húsigény miatt termőfölddé alakítjuk az erdőket, pazaroljuk az energiát, az édesvizet, és gyorsítjuk az éghajlatváltozást.
Mit tehetsz Te? Tarts húsmentes hétfőt. Heti egy húsmentes nappal évi 100 kg-mal kevesebb éghajlatot károsító szén-dioxid kerül a légkörbe. Ha egy négytagú család dönt így, az már 400 kg, ha egy nagyobb intézmény menzája, az már tonnában mérhető szén-dioxid-csökkenés – azaz kisebb lesz a család, az ország szénlábnyoma.
Késsel-villával sokat tehetsz. Minden héten. Egészségednek is jót tesz. Mikor kezded?
Csatlakozz. Segítünk, hogy segíthess. A húsmentes hétfő honlapon található minden anyag, teszt, recept, grafika, kép szabadon felhasználható a forrás megjelölésével azért, hogy segítségeddel minél több emberhez eljusson a mozgalom üzenete: www.husmenteshetfo.hu
A magyar húsmentes hétfő mozgalom támogatói: