Húsmentes hétfő az ENSZ klímakonferencián

Az egész világra kiterjedő heti egy vegán napért kampányol Paul McCartney a sokadik klíma-világtalálkozóhoz kapcsolódva, hogy ezzel is lassítsuk a felmelegedést: az egykori Beatles-tag Meat Free Monday, azaz Húsmentes hétfő című dalával már sok ismert és még több ismeretlen támogatót szerzett.

A szeptember 22-én bemutatott videoklippel a vegetáriánus McCartney heti egy húsmentes, pontosabban állatitermék-mentes vegán nap beiktatására szólította fel a világot egy nappal az ENSZ New York-i klíma-csúcstalálkozója előtt. A húsmentes nap célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a klímaváltozás lassítása. A felhíváshoz többek között Twiggy, a közismert modell is csatlakozott, és a húskedvelő Jamie Oliver is az ügy mellé állt.

Paul McCartney és családja 2009 óta sokat tesz a legalább heti egy húsmentes nap népszerűsítéséért, azóta tagjai a 2003-ban az Egyesült Államokban indult húsmentes hétfő mozgalomnak. Felhívására már közel 850 000 ember csatlakozott a mozgalomhoz, többek között olyan hírességek is, mint Bryan Adams, Kevin Spacey, Doris Day, Emma Thompson, Alec Baldwin, Gwyneth Paltrow, Chris Martin.

"Segíts Te is" - kéri a volt Beatles-tag a klímakonferencia előtt felvett üzenetében. Most, amikor egyre nő a világ népessége és többségük egyre inkább a húsban gazdag nyugati étrendre tér át, a növekvő élelemtermelés sem tudja majd ellátni a 2050-re várható 9-10 milliárd ember élelem- és húsigényét. Most, amikor a világ összes termőföldjének már a 30%-át haszonállatok tartására és takarmányuk termesztésére használják, nem késlekedhetünk. Ha minden marad a régiben, akkor 2050-re 42%-kal több termőföldre lesz szükség, és a műtrágya-felhasználás 45%-kal lépi majd túl a 2009-es szintet egy új tanulmány szerint.

Az állattartásnak 2-5-ször nagyobb a környezeti terhe, mint a növénytermesztésnek. Ha a világ minden egyes lakója annyi húst, pontosabban állati terméket enne, mint napjainkban a fejlett nyugati országok népessége, akkor legalább 4 Földre lenne szükségünk. Csak egy Földünk van. Csökkentenünk kell húsfogyasztásunkat.

Mint ismeretes, a húsmentes hétfő mozgalom meghonosítását hazánkban a Föld Napja Alapítvány kezdeményezte 2013 őszén. Hallgass Te is Paulra, csatlakozz, segíts késsel, villával lassítani a klímaváltozást, csökkenteni a túlfogyasztást, óvni a természet szolgáltatásait, amelyek nélkül nem élhetünk. Kérlek, látogass el a húsmentes hétfő oldalra, és csatlakozásoddal, heti egy vegán nap vállalásával támogasd az ügyet, lassítsd a felmelegedést.

Rajtad múlik! Az utóbbi évtizedek klímacsúcsain megfogalmazott deklarációk ellenére folyamatosan nő a levegő üvegházgáz-koncentrációja, és idén többször is megdőlt a globális melegrekord, sőt a mérések kezdete óta még soha nem volt olyan meleg az óceánok felszíne, mint 2014 augusztusában. Ennek ismeretében sem történik semmi lényegi. A rég nem látott tömegeket megmozgató New York-i ENSZ-klímacsúcs megint nem szólt másról, mint hogy mind a 125 résztvevő ország demonstrálta elkötelezettségét, érdemi megállapodás viszont nem született.

Az egész világra kiterjedő húsmentes hétfő kampánynak a dalában McCartney arról énekel, hogy a vegán nap egy vidám nap, amelyet az egész világon kellene örömmel, új, sokszínű zöldséges ételek élvezetével megtartani. Minden héten.

A magyar húsmentes hétfő mozgalom támogatói: