Elviselhetetlen hőség várhat ránk

Gyakoribb hőhullámokra kell felkészülni idén a világ számos pontján – figyelmeztetnek a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói –, sőt a következő években tovább nő a gyilkos hőhullámok gyakorisága. Az idei május volt zsinórban a 389. olyan hónap, amelyik melegebb volt, mint a 20. század globális átlaghőmérséklete.

Európa, a Közel-Kelet, Észak-Afrika és az Egyesült Államok bizonyos részein már májusban és júniusban is melegrekordok dőltek. Kalifornia egyes vidékein 53 Celsius-fokot, a pakisztáni Turbatban pedig 54 fokot mutattak a hőmérők május végén, ami az Ázsiában mért eddigi legmagasabb hőmérséklet.

A világrekord jelenleg 56,7 Celsius-fok, ezt a kaliforniai Death Valleyben (Halál-völgyben) mérték 1913-ban. "A helyzet az, hogy jelenleg közelítünk ehhez a rekordhoz" – mondta Genfben tartott keddi sajtótájékoztatóján Omar Baddour, a WMO meteorológusa, hozzátéve, hogy újabb és újabb hőhullámokra lehet számítani a jelenlegi adatok szerint.

Kitartóan melegszünk. Legutóbb 33 éve fordult elő, 1984 decemberében, hogy a havi globális átlaghőmérséklet mindössze –0,09 Celsius-fokkal hűvösebb volt, mint a 20. századi átlag a NOAA adatai szerint - és ez túlfogyasztásunk következménye.

Ez volt a második legmelegebb 5 hónap

A január és május közötti globális átlaghőmérséklet a 2. legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének kezdete óta a hivatalos amerikai és európai adatok szerint. Az eddigi rekordot tavaly mérték.

Nem csupán az év hátralevő részében, hanem a rákövetkező években is növekedni fog a gyilkos hőhullámok gyakorisága a manoai Hawaii Egyetem kutatói szerint. Ha a jelenlegi ütemben növekszik a károsanyag-kibocsátás, akkor a századfordulóra minden négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie - áll a Nature Climate Change c. folyóiratban közzétett kutatásuk összefoglalójában.

New Yorkban például évente közel ötvenre nőhet azoknak a napoknak a száma 2100-ra, amikor a nagy hőség és a páratartalom együttese meghaladja az emberi szervezet számára veszélyes küszöbértéket - és ettől kezdve a szervezet többé már nem képes lehűteni magát és elkezd túlmelegedni.

Az Egyesült Államok déli városaiban, ahol már most nagy a forróság, a század végére a nyári hónapok szinte állandó kísérőivé válhatnak a hőhullámok a kutatók szerint. A trópusi területeken azonban még ennél is aggasztóbb a helyzet: ezeken a vidékeken a hőmérséklet már most a küszöbérték felé közelít, és a hőség nem csupán a nyári hónapokra koncentrálódik.

Halálos hőség

Halálos áldozatokat követelő hőhullámokat vizsgáltak kutatók 1980-tól napjainkig - 1949 esetet 36 országra kiterjedően. Eredményeik szerint egyre nő a világ azon részeinek a száma, ahol küszöbérték feletti szintet mérnek húsz vagy annál több napon át egy évben, és ez a tendencia az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszaszorításával sem fog változni. (A kitartó felmelegedés a termőtalajt, élelmünket is veszélyezteti, és ez fokozza az elvándorlást.)

A hőséggel összefüggő halálesetek egy része megelőzhető, ha a hatóságok időben figyelmeztetik a lakosságot, gondoskodnak a leginkább veszélyeztetett csoportok védelméről, és felkészítik a kórházakat a páciensek számának hirtelen megnövekedésére - állítja a WMO.

Fákkal hatékonyan hűsíthetjük környezetünket, enyhítik a városi hősziget hatást. Fogadj örökbe egy fát és locsold a hőségben, figyelj rá, hogy sokáig éljen. Ültethetsz is fákat - legalább egyet, hogy 2020-ig már 7,8 milliárddal több fa hűtse a Föld légkörét.

Forrás: MTI/NOAA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te? - heti kihívások

Forrósodunk - tíz éven belül elérhetjük a 1,5 fokot

Az emberiség legnagyobb dilemmája

Veszélyesen nagy lábon élünk

Menekülés az elsivatagosodás elől

Rekordmeleg év volt 2016 - még tehetünk ellene

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig