Húsmentes világnap hétfőn – 2017. június 12.

Már a 3. húsmentes világnap lesz június 12-én, hétfőn. Egyáltalán, mi szükség van húsmentes világnapra? Jó kérdés. Miért kellene megváltoztatni milliók étrendjét egyetlen napra? Igazán egyszerű. Egyetlen egy húsmentes világnap jótékony hatása is sokat számít.

A világ népessége több mint 9 milliárdra nő 2050-ig az ENSZ szakértői szerint. Ez 30%-kal több ember, mint ma. Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, akkor addigra 200 millió tonnával kell növelnünk a hústermelést. Ez egyszerűen lehetetlen.

Ezért van szükség húsmentes világnapra - Rád is számítunk, hogy 2017. június 12-én, hétfőn Te is növényi étrendre váltasz.

Csak heti egy napra

Mondj le a húsról egy napra, nem azt kérjük, hogy minden nap – áll a felhívásban. Szeretnénk, ha világszerte minél többen tudnának arról, hogy a kevesebb hús jobb – egyrészt a kevesebb hús egészségesebb, másrészt a Földnek is jobb, és ráadásul így több embernek jut élelmiszer. Ha kevesebb hús fogyna, lassulna a globális felmelegedés, kevesebb éhező lenne, mert a haszonállatok húsán alapuló étrend 5-8-szor annyi gabonát igényel ugyanannyi kalória létrehozásához, mint a növényi eredetű.

Túl sok húst eszünk. Ez árt egészségünknek és a környezetnek. Egyetlen egy húsmentes nappal mindkettőért sokat tehetsz. Nagy hatás, egyszerű vállalás.

 

Minden hamburgerrel, amit nem eszel meg, annyi vizet tudsz megtakarítani, amennyit 3 év alatt iszol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden hamburgerrel, amit nem eszel meg, annyi energiát tudsz megtakarítani, amennyivel 4,5 éven át működik az iPhonod.

 

 

 

Ugye, nem tétovázol? Sokkal nagyobb szükségünk van a segítségedre, mint valaha. Hétfőn, 2017. június 12-én tarts Te is húsmentes napot. Szólj a barátaidnak, munkatársaknak, terjeszd a húsmentes világnap hírét. Csatlakozz. Tarts velünk hétfőn, a húsmentes világnapon.

Húsmentes hétfő Magyarországon

A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére. Heti egy zöldséges nappal 4 kg üvegházgázzal kerül kevesebb a légkörbe. Személyenként!

A kevesebb állati egészségünknek is jót tesz, mert abból túl sokat eszünk, a KSH szerint az ajánlott mennyiség háromszorosát, ezért is vezetünk túlsúlyban Európában, márpedig kevesebb hússal több kiló fogy.

Ezzel az angol nyelvű kalkulátorral ki is számolhatod, hogy egy-egy zöldséges nappal mennyivel lesz könnyebb a környezetnek, ha csak egyedül vagy a család vagy egy iskola vált zöldségesre a húsmentes világnapon, és persze azt is, ha egész évben hetente 3 nap, azaz évi 156 napon nem eszel állatit, ahogy azt déd- és nagyanyáink is tették, akik maguk termelték élelmüket.

Csatlakozz. Válts minden héten. Húsmentes recepteket itt is találsz, sőt mert már egyre menőbb, egyre több éttermet, büfét, piacot is találsz, ahol zöld étrendre válthatsz.

Forrás: FNA/WMFDay

Kapcsolódó cikkek

Mi legyen a tányérunkon?

Lassan vegára vált a világ?

Krémőrület – csicserik, babok, lencsék

13+1 tény az élelmezés helyzetéről

Túlsúlyban vezetünk Európában

Trendi lesz a zöldség 2017-ben

2015. június 15. - az első húsmentes világnap