Hétköznapi vega

A húsmentes, vegetáriánus életmód melletti érveket már mindenki ismeri, tudjuk, hogy jobb a környezetnek és az állatoknak, ám egy húsevő kultúrában nehéz változtatni. Graham Hillnek (ő a "faölelő" treehugger alapítója) azonban van egy hatékony és gyakorlatias javaslata.

"Körülbelül egy éve feltettem magamnak a kérdést, miért nem vagyok vegetáriánus? Végül is egy zöld srác vagyok. Hippi szülők neveltek egy faházban. Elindítottam egy weboldalt, a treehugger.com oldalt, törődöm a zöld ügyekkel.

Tudom, hogy napi egy hamburger elfogyasztása harmadával növeli a halálom esélyét. Kegyetlenség, tudtam, hogy évente 10 milliárd állatot tenyésztünk a húsúkért (ma már 69 milliárdot - a szerk.) olyan körülmények között, amelyeket álszent módon még a saját kutyánknak, macskánknak, háziállatainknak sem kívánunk. (A képre kattintva megnézheted a videót magyar felirattal.)

Környezeti szempontból a hús jobban szennyezi a levegőt, mint az összes közlekedési eszköz, autók, vonatok, repülők, buszok, hajók együttvéve. És a marhatenyésztés közel százszor annyi vizet igényel, mint a legtöbb zöldség termesztése.

Tudtam, hogy nem vagyok egyedül. Társadalmunk ma kétszer annyi húst eszik, mint az 1950-es években. Tehát ami régen különleges ínyencség volt, ma megszokott főfogás. Valóban bármelyik indok elég lenne, hogy vegetáriánus legyek. Mégis tovább tömtem magamba a jó öreg marhasültet.

Miért halogattam a dolgot? Rájöttem, hogy két választás áll előttem. Vagy húsevő vagyok, vagy vegetáriánus. Szerintem erre még nem álltam készen.

Képzeljék el az utolsó hamburgerüket. (Nevetés)

A józan eszem, a jó szándékaim összeütközésbe kerültek az ízlelőbimbóimmal. Úgyhogy későbbre halasztottam a dolgot. És meglepő módon a később sosem jött el. Ismerősnek hangzik?

Eltűnődtem, létezik-e egy harmadik megoldás? Elgondolkodtam ezen, és előrukkoltam eggyel. Ezt csinálom már egy éve, és nagyszerű. Hétköznapi vegának hívom.

A név mindent elárul. Hétfőtől péntekig nem eszem semmit, aminek arca van. Hétvégén választhatok. Egyszerű. Ha még tovább akarjuk fejleszteni, emlékezzünk csak, a főbűnösök, már ami a környezeti károkat és egészséget illeti, a vörös és feldolgozott húsok. Lecserélhetjük őket egy kis jóféle fenntarthatóan kifogott halra.

Rendszeres, úgyhogy könnyű megjegyezni. És nem baj, ha néha-néha megszegjük. Végül is ha 5 napot levonunk, 70%-kal csökkentettük a húsfogyasztásunkat. Nagyszerű program. Hétköznapi vega. A lábnyomom kisebb, csökkentettem a szennyezést. Az állatoknak is jobb lett. Még pénzt is spórolok. És ami a legjobb, egészségesebb vagyok, tudom, hogy tovább fogok élni, és még fogytam is egy kicsit.

Úgyhogy kérem, tegyék fel maguknak a kérdést, az egészségük, a pénztárcájuk, a környezet és az állatok érdekében mi tartja vissza Önöket, hogy kipróbálják a hétköznapi vegát?

Végső soron ha mindannyian csak fele annyi húst ennénk, mint eddig, az olyan lenne, mintha az emberiség fele vegetáriánus lenne. Köszönöm.

A húsmentes hétfő mozgalom támogatója: