Extra forró és száraz volt az idei nyár

1,7 fokkal volt melegebb az átlagnál hazánkban az idei nyár, három hőségriadóval, meleg- és hidegrekordokkal, szárazsággal és heves zivatarokkal. Melegebb volt, mint az északi félteke nyári átlaga. Melegszünk. Nagyon.

2017 nyarának hazai középhőmérséklete 22 Celsius-fok volt, ami 1,7 fokkal haladta meg az 1981-2010 közötti átlagot. Nem a napi rekordok számítanak, hanem az egyértelműen melegedő középhőmérséklet - mindhárom nyári hónap átlag fölött teljesített: június 2,3 fokkal, július 0,7 fokkal, augusztus pedig 2,1 fokkal volt melegebb a megszokottnál – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.

A legforróbb nap augusztus 4-én volt: 40,3 Celsius-fokos napi rekordot mértek Főnyeden és Kübekházán is. Alig három hét múlva, augusztus 24-én pedig a leghűvösebbet – reggel 2,6 fokos téli hidegre ébredetek Zabaron. Sellye környékén volt a legtöbbször forróság, összesen 57 napon keresztül haladta itt meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot.

Mindhárom hónapban volt egy-egy rövidebb-hosszabb hőségriadó és a sokévi átlagnál szárazabb volt a nyár – a júliusi csapadék ugyan csak kissé maradt el az átlagostól, ám júniusban a sokéves csapadék-átlagnak csak a 81%-a hullott, és előzetes adatok alapján az utolsó nyári hónap is szárazabb volt a szokásosnál.

A szárazságot időnként megszakító, erős széllökésekkel kísért heves zivatarok viszont egyszerre nagy mennyiségű vizet zúdítottak le – többek között június 10-én a Balaton térségében, amikor is a 157 km-esre erősödő szél súlyos viharkárokat okozott.

A háromhavi csapadékmennyiség országos átlagban 165 milliméter körüli volt, ami a sokévi átlag mintegy 83%-a.

Az északi félteke nyara eddig 0,95 fokkal volt melegebb

Globálisan a 17 eddigi legmelegebb év közül 16 ebben az évszázadban volt 1880 óta. Töretlenül melegszik a Föld éghajlata, jó eséllyel az idei év is dobogós helyezett lesz az eddigi havi hőmérsékleti adatokat látva, annak ellenére, hogy idén az általában hűvöset hozó La Nina hatás érvényesül.

Az északi féltekén az idei június és július egyaránt a 2. legmelegebb volt a Földön, mindkettő +0,95 fokkal melegebb, mint a 20. század átlaga a NOAA adatai szerint (szemben a hazai +2,1 és +0,7 fokkal). A déli féltekén pedig – ahol tél volt – az idei volt a valaha mért legforróbb téli július. Az augusztusi összesített globális adatok szeptember 20-án várhatók.

Fogy az időnk a cselekvésre

A klímaváltozás csak tünet. Túlfogyasztásunk tünete. Fogyasztói életmódunk változtatásával még tehetünk a gyors változás ellen – ha radikálisan csökkentjük szén-dioxid-kibocsátásunkat. Minden héten. Fákkal, zöldséges hétfőkkel, komposztálással, kerekezéssel...

Forrás: MTI/FNA

Kapcsolódó cikkek

Meglepően forró volt a július

Jó eséllyel dobogós lesz 2017

Mit tehetsz Te? - heti kihívások

Tíz éven belül elérhetjük a 1,5 fokot?

Augusztustól már a jövőt éljük fel