Föld napi fák és teendők

A Föld napja volt a világ első nagy környezeti megmozdulása – és a Föld napja mára világméretű mozgalommá vált. A Nemzetközi Föld Napja Hálózat 192 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik azon, hogy évente ne csak egyetlen egy napon legyen Föld napja. Idén többek között 2020-ig tartó faültetési világmozgalmat hirdetett.

Egy hét múlva Föld napja. A 46. Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Most, 46 évvel később már nem csak a Föld napján gondolunk környezetünkre. Már sokan fogyasztunk tudatosabban, van szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, kerékpárral járunk munkába, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást, de még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, általában a természet szolgáltatásainak túlhasználata.

Föld pedig csak egy van

Igaz, az utóbbi 46 évben több mint kétszeresére nőtt a Föld népessége, 3,5 milliárdról 7,4 millárdra. Azonban nem csak az eddig soha nem tapasztalt népességrobbanás az oka a természeti javak korlátlan kizsákmányolásának. A profitmaximalizálásra törekvő, sok pazarlással, felesleges pusztítással járó globális világ aránytalanul nagyra növelte ökológiai lábnyomát – míg alig 50 éve még fenntarthatóan, a Föld korlátain belül éltünk, 2015-ben már augusztus 13-án elfogytak az évi rendelkezésre álló természeti forrásaink, azaz ettől a naptól kezdve már jövőnk forrásait éljük föl.

Csak néhány példa a túlfogyasztásról: élelmiszer-túltermelés, ételpazarlás, erdőpusztítás, vízszennyezés, nyersanyagpazarlás, vegyszer-túlhasználat... Mindezek következményeként pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása – és ez növeli az éghajlatváltozás veszélyét. És ez a változás nem a távoli jövő eseménye. Az éghajlatváltozás már itt van. Már 1 Celsius-fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, és a felmelegedés üteme az utóbbi 10 évben fokozódott. 2014 után 2015 volt a valaha mért legmelegebb év. Cselekednünk kell.

Egyetlen nap kevés...

A magyarországi Föld Napja Alapítvány 1990-ben csatlakozott Denis Hayes személyes felkérésére a Föld Napja Világhálózathoz. Magyarországon sajátos érték született. Április 22., a Föld napja önszerveződő, együtt cselekvő közös civil ünnep lett, egyének, közösségek megmozdulása. Márpedig ha a hosszú távon gondolkodunk, ez az igazi érték.

Egyetlen nap azonban már kevés. Változtatnunk kell életmódunkon, alkalmazkodnunk az éghajlatváltozáshoz. Minden héten. Némi odafigyeléssel is sokat tehetünk, fákat védhetünk és ültethetünk, sőt a fákkal versenyre is kelhetünk, csicserit, borsót, babot, lencsét is vethetünk, éheztethetjük a kukát, komposztálhatunk, 50 km-es diétára és szelíd szerekre válthatunk... sokat tehetünk. Minden héten. Számítunk Rád.

Ne feledd! Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,6 Földre lenne szükségünk. Föld pedig csak egy van.

Kapcsolódó cikkek

Mit teszel az idei Föld napján?

Legyen minden héten Föld napja – heti kihívások

Föld napi rendezvények 2016

A Föld napja története

Forró évünk lesz

Tájékozódj - filmajánlók

Lábnyomok

Add tovább!