Fekete lesz a karácsony

2017 karácsonya sem hoz havat és hideget, 11 fokot ígérnek karácsony napjára. Magyarország területe egyébként hóban szegénynek számít a térségben, és ezen csak ront a melegedő éghajlat. 2017 várhatóan dobogós lesz a rekordmeleg évek évszázados listáján.

Tíz centiméternél is több hó utoljára 21 éve, 1996-ban volt karácsonykor Magyarországon, és annak is már 5 éve, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró.

Bár Magyarország területe hóban szegénynek számít, az Alföldön a 20. században átlag 15–30, a magasabban fekvő területeken 50–60 napon át havazott, és csak a Mátra és a Bükk magasabban fekvő helyein maradt meg 100–120 napig is a hó.

A 20. század utolsó harmadától kezdve azonban hazánkban is emelkedett a téli félév átlagos hőmérséklete, és a csapadék mennyiségének csökkenése is kimutatható.

Az egyre jobban érezhető felmelegedés globális, és nem egyenletes – az Északi-sark térsége például kétszer gyorsabban melegszik az átlagnál, de a globális átlagnál hazánk is jobban melegszik és ez befolyásolja mindennapi életünket. A múlt század eleje óta tapasztalt 1,3 °C-os országos mértékű emelkedés meghaladja a globális változás 1 °C-ra becsült mértékét.

A globális felmelegedés nem lassul, sőt „nagyon valószínű", hogy 2017 az egyik olyan legmelegebb év lesz, amelyre a korábbi, szokatlanul erős El Niño jelenség már nem volt hatással. Úgy tűnik, beigazolódik, hogy minél melegebb lesz, annál gyorsabban melegszünk - közel 3 milliárd tonna széntöbbletet mutattak ki a légkörben az utóbbi két forró évben.

2017 a 2015-ös évvel versenghet a valaha feljegyzett 2. vagy 3. legmelegebb év címért a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint. Az utóbbi, 2013-2017 közötti 5 év lesz az eddigi legmelegebb 5 éves időszak a mérések kezdete óta.

A klímaváltozás csak tünet, túlfogyasztásunk következménye.

Forrás: FNA/WMO/OSZK

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Magyarország jobban melegszik?

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelent

Rekorddöntő kibocsátás - dől a dominó?

Özönvíz előtt - L. DiCaprio filmje