Óvjuk meg zöldterületeinket a jövő nemzedékeknek

A fővárosi zöldfelületek megóvását szorgalmazta a Föld napján a jövő nemzedékek szószólója, aki szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások engedélyezésének napi gyakorlata igazolni látszik a szabályozással kapcsolatosan korábban megfogalmazott természetvédelmi aggályokat.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel azt közölte: Szabó Marcel a Fatestvér közösségi faültetési program megindítójaként is üdvözli a Föld Napja Alapítvány Fákat a Földnek faültetési kezdeményezését, egyben felhívja a figyelmet az értékes városi faállomány megóvásának fontosságára.

A szószóló szerint az utóbbi időben több beruházás esetén is megfigyelhető társadalmi konfliktusok arra figyelmeztetnek, hogy az engedélyezés egyszerűsítése és gyorsítása, a társadalmi részvétel lehetőségének lényeges szűkítése zavarokat okozott a természetvédelem húsz évvel ezelőtt megalapozott és a közelmúltig közmegelégedésre működő rendszerében.

Hozzátették: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások speciális jogi szabályozása a döntéseket természetvédelmi szempontból kevésbé megalapozottá és átláthatatlanná tette, "s ami a legsúlyosabb, e potenciálisan kevésbé megalapozott döntéseket fellebbezésre való tekintet nélkül, a bírói út lehetőségét kiüresítve, statáriális jelleggel végrehajthatóvá tette". Ha tehát első fokon, a természetvédelmi szakmai szervezetek kizárása mellett hibás döntés születne, az azonnali végrehajtás és a természeti károk speciális természete miatt a korrekció lehetősége megszűnik.

Így az a visszás helyzet állt elő, hogy miközben az alaptörvény a természet védelmét jelentősen felértékeli, a jog alacsonyabb szintjén olyan változások történtek, amelyek kifejezetten előidézik természeti értékek jóvátehetetlen elpusztításának kockázatát – írták.

A jövő nemzedékek szószólója a konkrét konfliktusok – fakivágások engedélyezése a Liget-programban, illetve az Orczy-kertben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusa esetében – feloldása, a potenciális természeti károk minimalizálása érdekében párbeszédet szorgalmaz a hatóságok, a beruházók és a társadalmi szervezetek között, ebben szükség esetén kész közvetítő szerepet vállalni. Egyben javasolja a jogi szabályozás újragondolását – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Föld napja 2016

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig

Versenyezz a fákkal

Mit tehetsz - heti kihívások