Szénnyelők - megújul a kiskunsági erdő

350 000 őshonos facsemetét ültetnek a Tisza-völgyében és a Homokhátságon kora tavaszig 60 hektáron - hazai kerül az idegenhonos fajok helyére. Ültettél már fát? A fák szénmegkötők, védenek a felemelgedés ellen, védik a biológiai sokféleséget és élelmünket, mert fák nélkül nincs élelem.

A 10 000 hektárnyi erdővel rendelkező Kiskunsági Nemzeti Park faállományának közel 40%-a idegenhonos, természetvédelmi szempontból csekély jelentőségű fajokból áll, nemes nyárból, fekete és erdei fenyőből, akácból. Ezeket az erdőket kezdik átalakítani őshonos fafajokból álló, fajgazdag élővilágnak otthont adó erdőkké, amit szaknyelven erdőszerkezet átalakításnak hívnak.

Mivel az erdők életciklusa évtizedekben, sőt évszázadokban mérhető, ezért az átalakítás csak hosszú távon valósítható meg, több lépésben. A késő ősztől kora tavaszig tartó erdőfelújítás során először eltávolítják az idegenhonos fajokat és helyükre hazai nyárfajok, kocsányos tölgy, magyar kőris, mezei és vénic szil, vadkörte, mezei- és tatárjuhar kerül - a Homokhátságon elsősorban a tájra jellemző hazai nyáras állományok, a Tisza-völgyi ártéri erdőkben pedig tölgy-kőris-szil ligeterdők. 

Fákat a Földnek - ültess legalább egyet

Több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya minden évben többek között az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás miatt. A nemzetközi Föld Napja Hálózat arra biztat mindenkit, hogy ültessen és gondozzon fát, minél többet, gyerekei, unokái nevében is. Egy ember egy fát 2020-ig, az 50. Föld napjáig világszerte - vagyis összesen 7,8 milliárd fát, mert addigra legalább 7,8 milliárdan élünk a Földön.

Az erdők szerepe kiemelkedő a fenntartható mezőgazdaságban: segítik az egészséges vízkörforgást, a talajmegőrzést, lassítják az elsivatagosodást, megkötik a légköri szén-dioxidot és porszennyezést, oxigént termelnek, hatással vannak a helyi klímára és élőhelyet nyújtanak számos állatnak, hasznos beporzónak.

Ennek ellenére továbbra is az élelemtermelés miatt vágják ki a legtöbb fát világszerte – az utóbbi 50 évben 100%-kal nőtt a mezőgazdaság légkört melegítő globális kibocsátása! A mezőgazdaság évente 10 milliárd tonna üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, és ennek 40%-a az állattenyésztésből, részben az állatok emésztéséből ered.

Vigyázz a fákra, ültess és versenyezz velük, amíg az égig nőnek - zöldséges hétfőkkel. Egy nagy lombú fa leköt átlag 6 kg-ot naponta, 1 ember egy zöldséges nappal nem bocsát ki átlag 4 kg-ot naponta - üvegházhatású gázból. Segíts a fáknak zöldséges hétfőkkel.

Forrás: KNP/FNA

Kapcsolódó cikkek

Mit teszel az idei Föld napján?

Fák nélkül nem lesz elég élelem

Versenyezz a fákkal - zöldséges hétfőkkel