Felejtsd el a füstölt kolbászt! Clevelandben is húsmentes a hétfő

A „hús és a krumpli" városaként ismertté vált, közel 500 000 lakosú Cleveland 2014 augusztusában hivatalosan is csatlakozott a húsmentes hétfő mozgalomhoz, hogy csökkentse szénlábnyomát, támogassa a fenntarthatóan gazdálkodó helyi termelőket, városi kerteket, és az áttérést egy egészségesebb étrendre.

Sok évtizeddel ezelőtt az egyesült államokbeli Clevelandben jelentős volt a Közép-Kelet-Európából bevándorlók számaránya. A kelet-európaiak hozták magukkal az otthoni megszokott ételeket, ragaszkodtak a hazai ízekhez, a rántott szelethez, a lengyel füstölt kolbászhoz, a frissensültekhez és a magyar paprikás csirkéhez. Innen ered a „hús és a krumpli" városa elnevezés.

A helyzet az 1980-as évek végén kezdett változni. Az éttermek keresni kezdték a minőségi hozzávalókat, és a helyi, fenntarthatóan gazdálkodó farmereknél meg is találták. A minőségre váltás hatására kezdett változni az ízlés, némi teret nyerni a vegetáriánus (közkeletűen hús nélküli), sőt a vegán (állati eredetű élelmet nem tartalmazó) étrend.

A közel 500 000 lakosú városban ma már nagy forgalmú, népszerű pubok is kínálnak vegán menüt, általában hétfőn, a hétfőnként zárva tartók pedig szerdán. Mindemellett jó néhány, kizárólag vegán és vegetáriánus ételt kínáló étterem, büfé is várja a hetente egy-két napra húsmentes étrendre váltókat.

Clevelandban a húsmentes hétfőre, az egészséges étkezésre váltást megkönnyíti a helyi termelői piacok, a közösségi és a városi kertek növekvő száma. Joe Cimperman városi képviselő eddig is sokat tett a városi kertek terjedése érdekében, 2014 augusztusában pedig kezdeményezte, hogy Cleveland város csatlakozzon a több mint 10 éves nemzetközi mozgalomhoz, a húsmentes hétfőhöz.

Javaslatára Cleveland város a képviselő-testület 1065-14. számú határozata szerint hivatalosan is csatlakozott a húsmentes hétfő mozgalomhoz. A határozat szerint „Cleveland város elismeri a több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend előnyeit, és arra ösztönzi a lakosságot, hogy vegyen részt a húsmentes hétfő mozgalomban azért, hogy jobb legyen az egészsége és csökkenjen a szénlábnyoma”.

A Frank Jackson polgármester által aláírt határozat szerves része a fenntartható gazdálkodást 2009 óta sokféle módon támogató várospolitikának, és a város „Fenntartható Cleveland 2019” programjának.

„Nem, Joe Cimperman nem fog bekopogni a következő hétfőn az ajtódon, hogy lássa, Te épp hamburgert eszel. Csatlakoztunk, és Joe csak arra számít, hogy nálatok is egyre gyakrabban kerül (remélhetőleg húsmentes) egészséges étel a tányérra” – jegyzi meg a hírt közzétevő clevelandi blogger.

Anastasia Pantsios blogger örökítette meg, amint önkéntesek segítenek betakarítani a termést a Trinity Cathedral városi kertjében, amely bioterményekkel látja el az éhes és hajléktalan embereket Clevelandben

Késsel, villával az éghajlatváltozás ellen. Ez az, amit mindenki megtehet. Minden héten.
Bővebben: www.husmenteshetfo.hu

A magyar húsmentes hétfő mozgalom támogatói: