Civilek napja – február 1.

A civil társadalom elengedhetetlen a demokrácia építésében, nélkülözhetetlen része egy demokratikus társadalom szövetének. Épp 25 éve, 1997-ben civil kezdeményezésre február 1-jét választották a civilek napjának Magyarországon.

Az erős civil hálózat a sikeres társadalom alapköve. A civilek, civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte jobbá teheti az élet számos területét. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat.

A civil társadalom szervezetei és egyénei közvetítenek a döntéshozók és a társadalom között, óvják és helyreállíthatják a hatalmi egyensúlyt a társadalom javára azzal, hogy nyomon követik az állam működését és a nyilvánosság elé tárják a társadalmi érdekeket sértő visszásságokat.

A döntéshozóktól, politikusoktól függetlenül, autonóm módon működő civilek a lakosság széles rétegeit érik el, olyan állami feladatokat vállalnak át, amelyek segítik a társadalmi problémák kezelését, hiányzó szolgáltatások pótlását, megoldását, a közügyek formálását.

Az egyesülési jogról az 1989. évi II. törvény hatályba lépése után a magyarországi nonprofit szektor robbanásszerű fejlődésnek indult. A civil kezdeményezések száma és szerepe jelentősen megnövekedett – néhány százról több tízezerre.

Közvetít, tájékoztat, támogat

Magyarországon jelenleg közel 60 ezer civil szervezet, alapítvány és egyesület működik, közöttük több mint ezer aktív környezetvédelmi „zöld" szervezet, és munkájukat több százezer önkéntes segíti.

A civilek rugalmasak, alkalmazkodóképesek, függetlenek, költséghatékonyak, érdekek és értékek mentén szerveződnek, képviselik azokat, felismerik választott területük problémáit, és igyekeznek azt kezelni. A közös ügyek intézéséhez, a mindennapok élhetőségét meghatározó döntésekhez is számos problémamegoldást segítő, közösségépítő módszert ajánlanak.

A civilek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak, mint például a szociális ellátás, oktatás, környezetvédelem, női és kisebbségi jogok, szakmai érdekképviseletek, kultúra, szabadidő és sport.

Működésüket és támogatásukat a 2011. évi CLXXV. és CLXXXI. törvény szabályozza.

Szerepük erősödését, az elért vívmányokat nem vehetjük adottnak, a közigazgatás, a kormány, a cégek tevékenységét, a fenntarthatóságot veszélyeztető döntéseiket, a visszásságokat folyamatosan nyomon kell követni.

Éljünk szaktudásukkal, segítségükkel. Önkéntes munkával, adónk 1%-ával, adománnyal támogathatjuk tevékenységüket. A felelős állampolgár mindig rendelkezik adója 1+1%-áról.

Kapcsolódó cikkek

Jeles környezeti napok

Mit tehetsz még?