Bringaút termeli az áramot

Átadták a világ első áramot termelő kerékpárútját Hollandiában. Az egyelőre csak 70 méter hosszú tesztút minden négyzetmétere évenként 50-70 kilowattóra energiát termel.

A világ első napelemes bringaútját november elején vették birtokba az első bringások Amszterdamtól nem messze, Krommenie városában. A rövid, kísérleti útszakasz olyan napelemekből áll, amelyeket nagy teherbírású, 1 cm vastagságú üveglapok védenek a kopástól. Az elemek tetejére áttetsző műanyag borítás került, amely megakadályozza a kerékpárosok elcsúszását.

A SolaRoad több éven át tesztelt fejlesztéséről, a napelemes útról Sten de Wit, a projektet kivitelező TNO cég illetékese elmondta, hogy az út minden négyzetmétere évenként 50-70 kilowattóra energiát termel, így a 70 méter hosszú tesztút nagyjából egy ház évi energiaszükségletét tudja kielégíteni.

Az útfelületbe épített napelemek hatékonysága 30%-kal alacsonyabb, mint tetőre szerelt társaiké - ám szakértők szerint Hollandia teljes úthálózatának nagyobb a felülete, mint azoké a házaké, amelyekre nappaneleket szerelhetnének. Az útfelületbe épített napelemekkel például fedezni lehetne az útjelzések és közlekedési lámpák energiaigényét.

A TNO és a holland kormány közös finanszírozásában készült, 3 millió euróba (9,5 millió Ft) került beruházás tesztje három évig tart. Sten de Wit azonban arra számít, hogy a technika fejlődésével, a tömeggyártás hatására a napelemek olcsóbbá válnak, és csökkeni fognak a költségek.

Forrás: MTI/CNN, fotók: Courtesy SolaRoad Netherlands