Egy ezresért bárhova elvisz a vonat, busz – 22-én

Hagyjuk pihenni a kocsit – bringára, vonatra, buszra fel. Elég egy 990 Ft-os autómentes napijegyet venni, és szeptember 22-én, az európai autómentes napon nem kell többet fizetni az utazásért, a mobilitás hetén pedig ingyenesen szállítható a kerékpár a vonatokon. 2023. évi friss infók a MÁV-oldalán.

2002 óta minden szeptemberben mobilitási hetet és 1998 óta autómentes napot tartanak Európában. A rendezvény a környezet védelmére, a motorizált közlekedés hátrányaira hívja fel a figyelmet – célja az, hogy a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járók fenntartható közlekedési módokra - sétára, bringára, buszra, villamosra, vonatra - váltsanak. Ez egészségünknek és a környezetnek is jót tesz. Több mozgás, kisebb zaj, kevesebb egészségkárosító szmog és veszélyes apró szemcsés szálló por a levegőben megéri, hogy előre tervezzünk és kicsit korábban induljunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptemberben mindig 16. és 22. között tartják a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés hetét, az európai mobilitási hetet, ami az európai autómentes nappal zárul szeptember 22-én. A programhoz csatlakozó városokban ilyenkor lezárnak egy-egy szélesebb utcát, nagyobb közterületet az autók elől, és a gyalogosoké, kerekezőké lesz a tér – ahogy Budapesten is 2002 óta az Andrássy út ad teret az autómentes nap eseményeinek.

Magyarország is csatlakozott

Szeptember 22-én, az autómentes napon a forgalmi felmutatásával országszerte ingyenesen lehet utazni a hazai vonatokon, sőt Szegeden a buszon, villamoson is (egy forgalmival akár két felnőtt és három gyerek, azaz egy egész család is egész nap ingyen utazhat a szegedi tömegközlekedési járművökön).

A MÁV közleménye szerint "Az európai autómentes napon, szeptember 22-én díjmentes az utazás bármely viszonylatban a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán a forgalmi engedéllyel rendelkező, és azt felmutató utasaink részére." (Meghatalmazással a forgalmi átruházható, a lényeg, hogy a forgalmihoz tartozó autó aznap ne közlekedjen.)

"A mobilitás hetén, 2017. szeptember 16-22. között pedig országszerte díjmenetes a kerékpárszállítás  a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán minden érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező számára."

Pihentesd a kocsit - bringára, vonatra fel.

Forrás: FNA/MÁV Start

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te - heti kihívás

Hagyd pihenni a kocsit!

Mától már a jövőt éljük föl

Magyarország a 9 legrosszabb között

Jeles környezetvédelmi napok