Melegszünk - meteorológiai világnap

Olyan változások mennek végbe a bolygón 2017-ben, amelyek ismeretlen területre vezetik a tudósokat - vélte David Carlson, az Éghajlatkutatási Világprogram igazgatója. 2017-ben is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek a Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss jelentése szerint, mely a március 23-i meteorológiai világnap alkalmából jelent meg.

Az idei télen legalább háromszor sújtotta extrém hőhullám az Északi-sarkvidéket, amikor a nagy erejű atlanti viharok meleg, nedves levegőt és olvadáspont közeli hőmérsékletű napokat hoztak a jég újraképződésének idején. A felmelegedő Északi-sarkkör olvadó tengeri jege a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesz a hőmérséklet szabályozását befolyásoló úgynevezett futóáramlások, a nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák változása miatt - olvasható a jelentésről kiadott közleményben.

Egyes vidékeken - Kanadában és az Egyesült Államok nagy részén - szokatlanul enyhe volt a január és a február, máshol, többek között az Arab-félszigeten és Észak-Afrikában szokatlanul hideg volt az év eleje. A hosszú és extrém hőhullámok miatt sok melegrekord dőlt meg az év első két hónapjában Ausztráliában. Nemcsak a globális hőmérsékleti csúcs, hanem a rendkívül kis mennyiségű tengeri jég és a tengerszint szakadatlan emelkedése is egyedülállóvá tette 2016-ot a WMO friss jelentése szerint, mely a globális klímaelemző központok független adatbázisai, a WMO-tagországok országos meteorológiai és vízügyi információi alapján készült, tehát mérvadó hivatkozási alapnak számít.

"A jelentés megerősítette, hogy 2016 volt az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta, 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás kora előtti volt és 0,06 fokkal több, mint a korábbi, 2015-ös csúcs. A tengerfelszín átlagos vízhőmérséklete szintén globális rekordot ért el, az Északi-sark jégkiterjedése az év legnagyobb részében az átlag alatt volt, a légköri szén-dioxid folyamatosan csúcsokat dönt, egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység klímát befolyásoló hatása" - magyarázta Taalas, a szervezet főtitkára.

A WMO az 1961-1990 közötti periódust tekinti a bázisnak, amelyhez képest a 2001 óta eltelt 16 év mindegyike legalább 0,4 fokkal volt melegebb, évtizedenként folyamatosan 0,1-0,2 fokkal nő az átlaghőmérséklet. Tavaly még az erőteljes El Nino légköri jelenség is hozzájárult ahhoz, hogy 2016-ban az átlagnál melegebb volt, és a globális tengerszint is új rekordot állított fel 2016 elején.

A tengeri jég különösen novemberben csökkent, több mint 4 millió négyzetkilométerrel volt kevesebb a hónap átlagánál. Az óceánok magas vízhőmérséklete rendkívüli korallfehéredést és a vízi élőlények pusztulását okozta, amelynek jelentős hatása volt a tengeri élelmiszerláncra és a halászatra. A 2016-os év szélsőségei között a súlyos szárazságok Kelet-Afrikában és Közép-Amerikában milliók számára tették bizonytalanná az élelemellátást. Taalas a jelentésről szóló közleményben hangsúlyozta, hogy folyamatos klímakutatási befektetésekre van szükség ahhoz, hogy az éghajlatváltozás gyors ütemével lépést tudjon tartani a tudomány.

A globális felmelegedés csak tünet, túlfogyasztásunk következménye. Még tehetünk ellene. Vegyünk vissza!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Meteorológiai világnap 2016

Mit tehetsz Te? - heti kihívások

Az emberiség legnagyobb dilemmája