Gouda is húsmentes lesz hétfőnként

A holland kisváros, Gouda példája mutatja, hogy egy fenntarthatóbb világban élni nem is olyan nehéz. New York, Vancouver, Lausanne, Barcelona, Oslo, Bordeaux, Bristol és még jó néhány város példáját követve Gouda is fölkerült a húscsökkentő városok jeles listájára.

A sajtjáról jól ismert dél-hollandiai Gouda város önkormányzatának dolgozói és éttermének személyzete július első hétfőjén csatlakozott a nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz, hogy ezzel is csökkentsék a város ökolábnyomát és példát mutassanak a város 70 000 lakójának.

Bár a városházán ezentúl minden hétfőn fölszolgált 250 adag vegetáriánus ebéd nem menti meg a Földet a klímaváltozástól, de abban segíthet, hogy változzon az emberek hozzáállása a környezethez, az egészséghez és az állatok jólétéhez.

A kezdeményezést Hilde Niezen városi tanácsos indította el Paul Smit helyi aktivistával közösen, aki évek óta hirdeti a húsmentes hétfő előnyeit: ”A húsmentes hétfő pozitív kampány, a kevesebb hús jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet – mondta Smit. – Remélem, Gouda példája több önkormányzatnál is követőkre talál. Együtt nagyobb hatást érünk el a környezet védelmében.”

Paul McCartney, az angol húsmentes hétfő mozgalom alapítója is küldött egy támogató üzenetet a városnak: „Gratulálok Goudának, hogy csatlakozott a mozgalomhoz! Köszönet a felismerésért, hogy heti egy vega nappal milyen egyszerűen és sokszínűen lehet lassítani a klímaváltozást. Vidám húsmentes hétfőket!”

Forrás: MFM

Kapcsolódó cikkek

Miért legyen húsmentes a hétfő?

Lassan vegára vált a világ?

Kína megfelezi húsfogyasztását

Mi fán terem a fenntartható flexitáriánus?

Húsmentesre váltott idén Barcelona, Oslo és Bordeaux

Lausanne is húsmentes lesz

Amerika sem marad le