16. hónapja dőlnek a melegrekordok

Ez a leghosszabb rekordidőszak, amelyet a mérések 137 évvel ezelőtti bevezetése óta tapasztaltak. 2015 májusa óta minden hónapban megdőlt az addigi melegrekord, és idén már átléptük az 1 Celsius-fokos lélektani határt.

Idén augusztusban immár az egymást követő 16. hónapban dőlt meg a globális havi melegrekord - közölte kedden az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA). A január-augusztusi időszak szintén a legmelegebb volt, így 2016 várhatóan újabb éves melegrekordot dönt a tavalyi után.

Az általános felmelegedés folytatódásának másik jele az északi-sarki jégtakaró felszínének zsugorodása, amely a NOAA szerint 23,1%-kal, illetve 1,6 millió négyzetkilométerrel volt kisebb, mint az 1981 és 2010 közötti évek átlaga. (Az utóbbi négy évtizedben felére csökkent az északi sarki jégtakaró nyári kiterjedése, és a jelek szerint az olvadás nem áll meg, sőt.) A kutatók szerint a Jeges-tengerről 2030-ra eltűnhet a nyári jégtakaró, amely érintheti a futóáramlatokat és befolyásolhatja a délebbi területek időjárását is.

A szárazföld és az óceánok átlaghőmérséklete idén augusztusban 0,92 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a múlt évszázad átlaga, azaz 137 év óta ez volt a legmelegebb augusztus.

Idén először átléptük az 1 Celsius-fokos lélektani határt - 2016 első nyolc hónapjában az óceánok és a szárazföld felszínének hőmérséklete 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a 20. századi átlag (14,1 Celsius-fok), 0,16 Celsius-fokkal haladva meg a 2015. évi január-augusztusi előző rekordot - tette hozzá a NOAA.

Forrás: MTI/NOAA

Kapcsolódó cikkek

1000 éve példa nélküli a Föld melegedésének mai üteme

Forró évünk lesz

Először hajózik óceánjáró az északi átjárón

Megállíthatatlan a globális felmelegedés